Повдигат 43 опасни пешеходни пътеки в София

  • 07 юли 2014 08:53

  • 990
  • 3
Повдигат 43 опасни пешеходни пътеки в София
©

43 от най-опасните пешеходни пътеки в София ще бъдат повдигнати, за да принудят шофьорите да намалят скоростта, съобщиха от Столична община. Целта е зебрите, високи 8 -10 см, да убият скоростта на джигитите с 15 - 20 км в час, информира „Монитор“.

Изграждането на повдигнатите пешеходни пътеки ще се прави поетапно и ще бъде съгласувано и със столичният КАТ, уточниха от кметството. Високите зебри ще се осветят и преди тях ще се сложат предупредителни знаци. Приоритетни ще са и пътните участъци, на които е имало инциденти, както и тези в близост до училища, детски градини, жилищни квартали и спирки на градския транспорт, обясниха от кметството. В София има над 650 пешеходни пътеки, като целта е с течение на времето всяка шеста да е повдигната. От кметството планират в бъдеще да се поставят и пешеходни светофари.

През тази година от общината са заделили около 1 млн. лв. за освежаване на пътната маркировка. През тази година са пребоядисани 171 пешеходни пътеки. Зебрите са по булевардите „Цар Борис III”, „Гоце Делчев”, „Н. Мушанов” и „Възкресение”. Ако се наруши целостта на пътната маркировка, тя трябва да се възстанови за сметка на изпълнителя, защото има гаранционен срок от три години, разясниха от кметството.

Около 2600 антипаркинг колчета ще бъдат монтирани по столичните тротоари тази година. Целта е шофьорите да не паркират на тротоара, а да ползват синята или зелената зона. Всяка година кметството сменя 1000 изпочупени колчета. „Проблемни места са кръстовищата и участъците с косо и перпендикулярно паркиране по тротоарите. Проблем е и демонтажът на антипаркинг стълбчета с цел незаконно паркиране”, казаха от общината.

„Цената на едно колче е 23,35 лв., а през таз година от кметската хазна са заделени около 340 000 лв. за подмяната им”, каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.
От „Московска” 33 са заделили и около 7 млн. лв. за ремонт на над 30 вътрешноквартални улици. Два милиона лева пък ще бъдат вложени в поправки на тротоари. Тази година плочки ще се редят по булевардите „Хр. Смирненски”, „Цар Освободител”, „Ал. Малинов” и улиците „Екзарх Йосиф”, „Търново”, „Охрид”, „Врабча”, „Париж”, „Дунав” и други.
Сред плановете на общината е и ремонт на 20 подлеза. Чисто нови ще са пешеходните тунели под булевардите „България”, „Ботевградско шосе” и „Цариградско шосе”. Успоредно с ремонтите се поставят и видеонаблюдение и осветление в готовите подлези за по-голяма сигурност в тях.

Последвайте канала на

Десислава Станева
990 3

Коментари 3

Добави коментар
123

2014.07.08 | 00:46

3
Джигитите може да ги спре КАТ радари и взимането на книжките им за системното превишаване на скоростта.
murry

2014.07.08 | 00:43

2
Изпотрошихте колите на хората с тези недомислици. Отделно автобусите на градския транспорт, доста картери заминаха... Можете и сами да го наблюдавате. При всеки дъжд стават езера след тях... Доста "гърбици" вече преминаха или са за ремонт, справка Младост. Хайде престанете с глупостите и харчете народната пара за нещо доста по-смислено... МОЛЯ!
FM

2014.07.08 | 00:38

1
Където може направете подлези или надлези, по е безопасно.

Добави коментар

Водещи новини