Хонконгски депутати замеряха главния администратор

  • 03 юли 2014 14:04

  • 877
  • 0
Хонконгски депутати замеряха главния администратор
©

Хонконгски депутати замеряха главния администратор Лян Чжънин с предмети, включително чаша с вода, а други крещяха и размахваха плакати с искане за демократични реформи в бившата британска колония, предаде Ройтерс.

Сцените се разиграха в законодателния съвет, ден след като стотици полицаи изкараха насила продемократични активисти от централния бизнес квартал и арестуваха над 500 души. Чашата не улучи Лян, но се счупи на парчета, след като падна на пода. Той обвини депутатите, че използват "обиден език" и предприемат "все по-крайни действия".

По време на годишна демонстрация на 1 юли по случай 17-ата годишнина от връщането на Хонконг на Китай стотици хиляди граждани призоваха Лян да подаде оставка. Според тях той не успява да служи на хората в азиатския финансов център.Лян, който отхвърли призивите за оставка, изрази съжаление за случилото се, а канцеларията му каза, че се е свързала с полицията.

Полицейски говорител заяви, че не са били извършени арести, но е започнало разследване по случая. Някои от депутатите казаха, че са били ядосани от начина, по който правителството на Хонконг е подходило към неотдавнашно решение за финансиране на два нови града, а други са протестирали срещу неспособността на правителството да отговори на неофициален референдум за демокрация, на който гласуваха почти 800 000 души.

Последвайте канала на

Нора Виткова
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини