Берлин: Няма нужда от консенсус за номинирането на Жан-Клод Юнкер

  • 25 юни 2014 13:09

  • 1454
  • 3
Берлин: Няма нужда от консенсус за номинирането на Жан-Клод Юнкер
© gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви, че не би било проблем подкрепяният от нея кандидат за председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето да бъде избран без единодушие на лидерите на страните членки на Европейския съюз, предаде АФП.

На Европейския съвет в четвъртък и петък лидерите на 28-те трябва да номинират официално кандидата за председател на ЕК. Според правилата на ЕС е достатъчно кандидатът да получи квалифицирано мнозинство, за да бъде номинацията му валидна, обясни Меркел пред депутати от Бундестага. Изказването на Меркел е по повод съпротивата на Великобритания срещу кандидатурата на Юнкер. Според Лондон неговите възгледи са прекалено федералистки, а Обединеното кралство иска разхлабване на контрола на ЕС върху държавите членки. Премиерът Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. обяви, че ще иска кандидатурата на Юнкер да бъде гласувана, което е прецедент за срещите на Европейския съвет, където решенията обикновено се вземат с консенсус.

Пред Бундестага германският канцлер увери, че последните консултации преди Европейския съвет протичат "в европейски дух" и че позициите на всички страни членки "се вземат под внимание".

Последвайте канала на

БТА
1454 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2014.06.26 | 12:35

3
Бабичка неонацистка.
сашко

2014.06.26 | 01:12

2
хах просто виждам как германия продължава да си печели позиции в европа.
по кротко

2014.06.25 | 14:56

1
може д а им и други по подходящи кандидатури подав а охраната на региона изчакайте малко н се карайте или пазерлъците вече с а оконатчателни и подставените политички като тази нема дека да шават ..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини