Арести заради СРС-скандала в Полша

  • 25 юни 2014 11:10

  • 1137
  • 1
Арести заради СРС-скандала в Полша
© gettyimages

Двама души са арестувани в Полша във връзка със скандала с тайното и незаконно записване на частни разговори на министри, съобщиха полските власти.

Варшава не разкри самоличността на заподозрените, но според местни медии един от тях е богат бизнесмен, предаде ДПА. Освен това прокурори са разпитали сервитьор в ресторанта, в който е бил записан разговорът между външния министър Радослав Сикорски и тогавашния финансов министър Яцек Ростовски. Келнерът е заподозрян подобно на служител в друг ресторант, където също са се правели тайни и нелегални записи на високопоставени лица.

От началото на миналата седмица полското седмично списание "Впрост" започна да публикува стенограми от записите. В един от разговорите Сикорски казва, че съюзът между Полша и САЩ "не струва нищо" и обвинява Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. в некомпетентност по европейските въпроси. В друг разговор между управителя на полската централна банка Марек Белка и вътрешния министър Бартломей Сенкевич са отправят обидни думи към техни колеги и призив за отстраняването на Ростовски.

Огласяването на разговорите принуди парламентарната опозиция да поиска вот на недоверие към правителството на премиера Доналд Туск и свикване на предсрочни избори. Социологическа анкета установи, че 51 на сто от избирателите искат предсрочен вот, а 36 процента са против. Анкетата на полската обществена телевизия сочи още, че опозиционната партия "Право и справедливост" има одобрението на 31 на сто от хората, а управляващата "Гражданска платформа" на Туск - на едва 24 на сто.

Днес полският премиер ще говори пред Сейма за скандала със записите.

Последвайте канала на

БТА
1137 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2014.06.26 | 11:48

1
Само криминални престъпници от ГЕРБ с благословията на ЦРУ и Съединените терористични щати могат да подслушват.За другите е забранено.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини