"Профилът" на Хигс бозона става все по-ясен

  • 23 юни 2014 21:41

  • 3015
  • 1
"Профилът" на Хигс бозона става все по-ясен
©

"Личната карта" на Хигс бозона става все по-прецизна и заприличва на портрета на неуловимата частица, който бе създаден преди 50 години, заявиха учени, цитирани от Франс прес.

Според тях събраните данни от Големия адронен колайдер на ЦЕРН в Женева са позволили да се намерят отговори на редица въпроси, свързани с Хигс бозона.

Неуловим, защото е изключително нестабилен, Хигс бозонът е смятан от физиците за крайъгълен камък на фундаменталната структура на материята, за елементарна частица, която придава маса на много други частици, пише inews.bg.

За съществуването ѝ за пръв път бе споменато през 1964 г. от Питър Хигс, Франсоа Енглер и Робърт Браут, който вече не е между живите. Хигс и Енглер получиха Нобелова награда за физика през 2013 г. за изграждането на "скелета" на тази теория, наречена Стандартен модел.

Сега международен екип от учени, които търсят Хигс бозона в експерименти с Големия адронен колайдер, потвърдиха, че частицата се държи както е предвидено от теорията, а не като "измамник", който прилича на Хигс бозона, но е с друг произход.

Когато се разпадне, Хигс бозонът може да предизвика появата не само на фотони и други видове бозони, но и на фермиони. "Това е голяма крачка напред в изследванията – увери Маркус Клуте от Масачузетския технологичен институт. – Вече знаем, че електроните получават масата си благодарение на полето на Хигс, а това вдъхва много надежди за бъдещи проучвания."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Physics, допълва БТА.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2014.06.26 | 18:15

1
#Проф. Мариана Евстатиева Горанова продава дипломи в ТУ-София. #Тя е откраднала милони от банките чрез хакерски атаки заедно с Филип Кереков. #Оставка. ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓█▓▓▓█▓▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒░░░▒▓▓██████▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓██░░░░▒▒▓▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▓██▓▓█▓░ ▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒░▒▒▒▒░░░▒▓▓▓▒▒░▒██▓█▓░ ▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒░░████▓░ ▒░▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░▒▒▒░░░░▒▒░░░░░▒██▓█▓░ ▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒▒▒░░░░░▒▒▒▒░░░░▓████▒░ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██░░░▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒░░▒█████▒▒ ▓▓██▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▒░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒░░░▓█████▓▒▒ ██▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▒░░░░░░░░░░░░░░▒██████▓▒▒▒ ▒▒▒▓▓▒▓▓▓▓▓█▓▒░░░░░░░░░░░░▒▓███████▒░▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓█████████▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░░░░░▒▒▒███▓█▓█▓▓▓█▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒░░░▒▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▓▒▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░▒▒▒▒▒▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▒▓▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▒▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓

Добави коментар

Водещи новини