Сепаратистите в Източна Украйна спряха огъня до 27 юни (обновена)

  • 23 юни 2014 20:39

  • 2088
  • 3
Сепаратистите в Източна Украйна спряха огъня до 27 юни (обновена)
© Getty Images/Guliver

Сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, заяви днес един от тях, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни", каза премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай след преговори за изпълнение на мирния план в Източна Украйна, цитиран от БТА.

В Донецк, най-големия град в размирната източна част на Украйна, днес започна заседание на тристранната група по изпълнението на мирния план на украинския президент Петро Порошенко за уреждане на кризата в източната част на страната, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на официалния сайт на държавния глава.

В преговорите участват Хайди Талиавини, представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) , Михаил Зурабов - извънреден и пълномощен посланик на Русия и бившият украински президент Леонид Кучма. Асошиейтед прес съобщи, че в срещата участват също лидери на проруските сепаратисти, без да посочва имена.

Украинският президент Петро Порошенко представи миналата седмица плана си за мир, обявявайки едностранно прекратяване на огъня.

Руската страна приветства мирния план, но призова украинското правителство да започне преговори с бунтовниците, които обявиха своите региони за независими, завзеха административни сгради и се сражават с правителствените войски, припомня АП.

Първото заседание на тристранната група се състоя на 8 юни в Киев. Тогава Украйна беше представлявана на преговорите от тогавашния посланик в Германия Павло Климкин, който неотдавна беше назначен за министър на външните работи на Украйна.

Последвайте канала на

2088 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
sssss i

2014.06.25 | 00:28

3
Kогато са срещу запада и щатите са сепаратисти терористи !щом се бият срещу друг и джихадисти даса са бунтовници,патриоти и разни други лайнари !
iv

2014.06.25 | 00:28

2
сепаратистите са от мейдана.

2014.06.25 | 00:28

1
Добра новина. Стига сте се трепали бре хора, в кой век живеем? Вместо да стреляш по довчерашния си съсед вземи по една бира и седнете да гледате световното.

Добави коментар

Водещи новини