Египтолог разкри древна загадка

  • 23 юни 2014 17:27

  • 5924
  • 1
Египтолог разкри древна загадка
©

Изчезването на 50-хилядна персийска армия в пустинята на Египет през 524 г. пр.н.е. още от антични времена се явява една от най-вълнуващите исторически тайни. Холандски професор смята, че е открил решението ѝ.

Античният историк Херодот, описвайки нахлуването на Камбис II в Египет, писал, че безследно изчезналата 50-хилядна войска вероятно е станала жертва на страшна пясъчна буря. Това фантастично обяснение оттогава е постоянна тема на горещи спорове между историци и археолози.

"Като се започне от XIX век, мнозина са търсили следи от изчезналата персийска армия – както любители, така и професионални археолози. Очакваше се, че под слоевете пясък ще се открият мумифицирани останки на въоръжени персийки воини. Но както показват изследванията, пясъчна буря не е способна да убие и един човек, да не говорим за цяла войска", казва Олаф Капер от университета в Лайден.

Капер издига съвсем друго обяснение на случилото се. Според него армията не е изчезнала в пустинята, а е била унищожена от враговете.

"Според моите данни персийската армия се е движела към оазиса Дахла, в който се била разположила войската на метежния вожд на египтяните, бъдещия фараон Петубаст III. Петубаст им е устроил засада и е разбил войската на Камбис. Тази победа му е дала възможност да освободи голяма част от Египет от персийските нашественици, а след това да се коронова в Мемфис", допълва Капер.

Фактът, че съдбата на армията на Камбис е останала неизвестна, вероятно е заслуга на Дарий I, смачкал с огън и меч египетския бунт две години по-късно. В желанието си да скрие позорното поражение на своя предшественик, Дарий е обяснил изчезването на 50-хилядната армия с естествени причини.

Историята била толкова успешно манипулирана, че Херодот 75 години след описваните събития не е имал друг избор, освен да запише легендата за гибелта на персийската армия поради пясъчна буря.

Капер направил случайно откритието си. През последните 10 години той участвал в археологически разкопки в оазиса Дахла. Тази година той успял да разшифрова пълния списък на титлите на фараона Петубаст III, гравирани на камъните на античния храм, пише inews.bg.

Археологът успял да докаже, че в оазиса в началото на периода на персийското управление е имало мощна крепост. Като събрал оскъдната информация за Петубаст, откритите археологически артефакти и историята на Херодот, холандският учен открил правдоподобно обяснение на античната загадка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5924 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.19 | 23:58

1
Не вярвам това да е причината,не се връзва изобщо с никаква логика,няма нито една логична връзка,да не говорим,че тайна не може да се запази от десетки хиляди души и роднините им,нито от противниците му,управлявали 2 години.И периода е кратък 75 години след събитието.Нищо не се връзва.Но,че освен траки и елини,също и египтяни са сбособствували за унищожаването на Персийската империя,нямам съмнения.Александър Македонски,не е бъхтил с цялата войска до Египет,заради черните им очи,а е търсил помощ и съюз от тях или те от него,кой знае.

Добави коментар

Водещи новини