Около 150 сгради в старата част на Велико Търново подлежат на ремонт

  • 22 юни 2014 16:12

  • 1373
  • 0
Около 150 сгради в старата част на Велико Търново подлежат на ремонт
© Булфото

Положението във Велико Търново се нормализира. Това каза Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново, предаде "Фокус".

Половината от къщите са описани и оценени след наводнението, остава другата половина за утре. Днес БЧК раздаде в град Килифарево одеяла и постелъчни завивки. В момента и от Габрово започват акция, като ни попитаха, от какво имаме най-много нужда – а това са легла, матраци, постелъчни завивки, печки, хладилници, бойлери и консерви, обясни той.

„В момента хората чистят, използват хубавото време, също така сме организирали камиони и изхвърляме боклуци. Търсим и дезинфекционни препарати. Очакваме на Килифаревския манастир инженерни войски, пратени от министъра на отбраната. Те ще направят временен понтон и да направят укрепването на дупката, която се е отворила.

Започнаха ремонтите и укрепването на прохода „Хаинбоаз” от вчера”, каза още Даниел Панов. По думите му, в град Дебелец са се оказали повече домовете, които са наводнени – 120. „Работи се с фадроми по дигата на реката край Дебелец, от която нахлу водата”, каза той. Даниел Панов обясни, че огледите на комисиите ще приключат утре до края на деня.

Около 150 сгради в старата част на Велико Търново подлежат на ремонт. Това каза Донка Колева, началник на отдел „Културно-историческо наследство” на Община Велико Търново, предаде "Фокус".

Тя отбеляза, че миналата година е била назначена комисия, която в рамките на няколко дни е извършила проверка и е съставила общо три протокола за около 150 сгради, чиито фасади и покриви, подлежат на ремонт. Някои от сградите имат нужда и от цялостно преизграждане. Донка Колева отбеляза, че от Общината съдействат голяма част от сградите, паметници на културата, да бъдат включени в програми за консервация и реставрация.

По думите ѝ, поддръжката на по-големи сгради изисква значителни средства и ако те не бъдат включени в програми за финансиране, реставрацията им трудно би се случила. Поддръжката на тези, които са частна собственост обаче е изцяло задължение на собствениците. Община Велико Търново не разполага с механизъм, чрез който да се финансира реставрацията и изграждането на такива обекти.

„Единственият механизъм са проектите. Другата възможност на собственици на културни ценности е да кандидатстват по програмата на Министерство на културата. Когато сградата е от по-висока категория, например с национално значение, те могат да кандидатстват за средства от т. нар. държавен бюджет на Министерство на културата за реставрация и консервация на културни ценности. Там обаче бюджетът е много ограничен. Засега не съм видяла реализиране на такъв проект, говоря за сграда - частна собственост”, отбеляза Донка Колева.

Тя посочи, че Законът за устройство на територията и Законът за културното наследство предвиждат санкции за собственици на сгради с културно и историческо значение, които не се грижат за тях. Проверките винаги се извършват в присъствието на Регионална инспекция по опазване на културните ценности. Глобите, които собствениците плащат, се налагат от министъра на културата и се плащат на държавата. От Отдел „Културно-историческо наследство” на Община Велико Търново съвместно със специалисти от Дирекция „Териториално и селищно устройство” и Регионалната инспекция по опазване на културните ценности сформират комисии за проверка на такива обекти почти всяка седмица. На собствениците се издават предписания. Донка Колева отбеляза, че до момента обаче не е налагана глоба на нито един собственик.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини