Откриха изложбата „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН" (снимки)

  • 18 юни 2014 13:17

  • 1075
  • 1
Откриха изложбата „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН" (снимки)
© Булфото

Националният археологически институт при БАН откри изложбата „Каменни паметници от колекцията на НАИМ-БАН. Експозиция на открито“.

Изложбата е част от проект за консервация и реставрация на каменните паметници от фонда на Националния археологически музей, реализиран в сътрудничество с Американския научен център в София и с подкрепата на Фондация Америка за България. Тя представя реставрирани паметници от римската епоха, намерени на територията на България, които дават представа за архитектурата, надгробната пластика и паметниците на култа по онова време.

Експонатите са разположени в откритите пространства около сградата на Националния археологически музей. Експонатите произхождат предимно от три различни по статут и развитие града: римската дунавска колония Ескус (край село Гиген, Плевенско), тоест град с най-висок статут в римските провинции; Никополис ад Иструм (край село Никюп, Великотърновско) и Сердика (София), които са представители на римските градове-муниципиуми с ограничено самоуправление. По-голямата част от изложените каменни паметници разкрива облика на римския градски площад (форум или агора) – който е центърът на обществения живот.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1075 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rib4ev

2014.06.18 | 13:51

1
почнаха вече и камъните щото изкрадиха златото и среброто от музеите а това дето реставрират прилича на изсипаните им шибани задници като крепостната стена на Абритус до Разград и всичко друго

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини