100 вида летни вируси ни атакуват лятото

  • 16 юни 2014 07:03

  • 2264
  • 0
100 вида летни вируси ни атакуват лятото
©

Наближаващите летни месеци ще ни донесат куп вируси, предупреждават епидемиолозите. Поне 100 са разновидностите на най-масовия тип, който ни удря в жегите - групата на ентеровирусите.

Всеки един от тях причинява различни заболявания. "В момента сме в преходния период и преминаваме от респираторни вируси към групата на ентеровирусите", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, пише в. "Телеграф.

Той обясни, че и двете групи циркулират през цялата година, но с настъпването на горещините се засилва разпространението на ентеровирусите.

В повечето случаи те причиняват т.нар. летен грип. Симптомите при него са сходни с тези на останалите видове грип, които ни тормозят през есента и зимата - обща отпадналост, температура, болки по мускулите и ставите, раздразнение на горните дихателни пътища, предизвикващо кашлица. По-различното при летния грип обаче са проблемите със стомаха - повръщане и диария, както и обриви. "90% от случаите протичат без усложнения, като общото неразположение преминава за няколко дни", посочи д-р Кунчев. Поради рази причина рядко се търси лекарска помощ. "Почти никой не ходи на лекар и няма как да знаем точния брой на заболелите всяка година", допълни националният здравен инспектор.

За разлика от респираторните вируси групата на ентеровирусите се разпространява основно чрез орално-орален или фекално-орален път. Заразяването става през устата, заради което мръсните руце са сочени за главния виновник. Особено рискови са курортите по родното Черноморие, в които се събират голям брой хора, а пречиствателните станции не смогват.

Най-опасен за здравето ни се очаква да е периодът около т.нар. горещници, които според прогнозите на метеоролозите тази година ще са на 28, 29 и 30 юли. Тогава са активни т.нар коксаки и echo вирусите. Те също са от групата на ентеровирусите, но усложненията от тях са най-тежки - менингитни, енцефалитни, миокардитни оплаквания и други. Особено тежко протичат при децата, като най-малките често страдат от тежка дехидратация.

В редки случаи тези вируси могат да засегнат обвивките на мозъка и да се  развият във вирусен менингит. При него първоначалните симптоми на настинката не преминават, а продължават, като болнавият се оплаква от сънливост, отпадналост, дразни се от светлина, шумове, има и схващане на вратните мускули. Преди две години заболяването предизвика епидемия в Пловдив и Пазарджик. Преди седмица бяха констатирани случаи на заболели отново в Пловдив, но според специалистите този път не става въпрос за епидемия. "Това, че в една голяма инфекциозна болница има няколко случая на менингит, не е сигнал за усложнена обстановка. Не всички болни са с еднакъв менингит - една част са с вирусен, а друга с бактериален", увери д-р Кунчев.

"Самите болни не са от едно място", допълни още той.

Много често през лятото там, където се събират голям брой хора, особено в морските курорти, има вируси, които предизвикват диарийни заболявания, предупреждават специалистите. Обикновено те се причиняват от ротавирусите и протичат с температура, повръщане и диария. При такива симптоми лекарите съветват да се премине на диетичен режим, за да не се натоварва допълнително стомашно-чревния тракт и да се приемат повече течности.

Лечението на летните вируси обикновено е симптоматично. Те не се поддават на антибиотично лечение, няма и специфични антивирусни препарати. Особено при по-тежките форми на прекарване на вируса болният се слага на системи, за да се възстанови водно-солевият баланс в организма. След прекарване на определен вирус оздравелият изгражда специфичен имунитет. Той обаче е за определем щам на вируса и не го предпазва от всички разновидности на ентеровирусите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2264 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини