Ураган помля Пловдив, фекалии заляха Варна

  • 16 юни 2014 06:18

  • 3557
  • 1
Ураган помля Пловдив, фекалии заляха Варна
© Булфото

Ураганна буря с порои удари Пловдив и Варна, изкорени десетки дървета, наводни подлези и блокира движението в двата града.

Над 200 сигнала от полунощ в събота до вчера на обяд са били подадени на тел. 112 в Пловдив. Десетки са били наводнените улици и булеварди, изпотрошените от силния вятър клони и цели дървета. Говорителят на пожарната Георги Кунев уточни, че вероятно само заради късния час на бурята няма пострадали хора.

Около час след полунощ ураганният вятър изтръгна десетки дървета в Пловдив, сред които и традиционната коледна елха пред общината. Около 4-5 били случаите на паднали върху автомобили дървета. Кола е пострадала от пречупен клон на кръстовището на ул. „Мали Богдан” с ул. „Кричим”. Друг автомобил също бил потрошен от прекършено дърво на кръстовище в район „Южен”. По време на бурята се запалили две електрически табла в Пловдив и стопанска постройка в Стамболийски, но огнеборците бързо потушили огъня.

Първият сигнал за проблем след бурята в пловдивската пожарна бил приет 38 минути след полунощ в неделя от Стамболийски, където явно стихията е ударила преди Пловдив.

62 от получените сигнали са били за паднали дървета по улици, алеи на паркове и булеварди. Пожарникарите са отводнили над 30 подлеза и шосета. Силната буря с дъжд причинили наводнения в подлезите на Пловдивския университет, аптека „Марица” и Централна гара. Огромни локви се появили в ниските части на пътните надлези „Скобелева майка” и Коматевския възел, както и под жп линията до КАТ и в подлеза на ул. „Гладстон”. През нощта срещу неделя пожарникарите вадили и закъсали коли от наводнените шосета, пише в. "Монитор".

Във Варна пък под вода отново бе локалното платно на бул. „Владислав Варненчик”, което накара пешеходците да се придвижват в индианска нишка по високите бордюри. Наводнено бе и кръстовището до Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, където по тротоарите допълнително изби и вода от отводнителна тръба. След пороя жители на варненския квартал „Аспарухово“ пък се жалваха, че улица „Чонгора“ е сериозно пострадала.

След като валя около час, потоците от дъждовна вода отнесоха парчета асфалт от настилката, разказаха те. Към щетите от бедствието бе прибавено и поредното замърсяване на морската вода в района на Южния плаж. Непосредствено след пороя в акваторията се появи огромно жълто петно от нечистотии с остра фекална миризма. Източникът на замърсяването е преливникът на градската канализация до вълнолома, който от години гони летовниците от зоната за къпане на плажа. При силен дъжд той прелива и всички нечистотии отиват в морето, поясниха от Басейнова дирекция - Варна. На базата само на една проба от миналата година Южният плаж получи отлична оценка от Европейската агенция по околна среда, а Офицерският бе определен като най-мръсния на Българското Черноморие. Двете ивици, както и плаж Панорама на Златни пясъци, продължават да са на специален отчет от здравните власти във Варна, които три пъти месечно изследват морската вода за чревни ентерококи и ешерихия коли.

Заради бурята в Пловдив са били мобилизирани на работа всичките 12 екипа на пожарната. Над 400 души, сред които и екипи на общинското предприятие „Градини и паркове”, също бяха ангажирани вчера с разчистването на прекършени от бурята клони и дървета.

Във Варна пък от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология съобщиха, че за час в района на Варна в събота са паднали 30 литра на кв. м, или по литър на квадратен метър за минута.

Топола е разцепила павилион за цигари и алкохол в района на Спортното училище при снощната буря в Пловдив. Дървото се стоварило върху магазинчето с дебелата си част и буквално го е смазало. СОТ-ът веднага е реагирал, но аз бях извън града, затова тази сутрин едва видях какво се е случило, обясни собственикът Васил Таушанов пред „Марица“. Той държи павилиона от 17 години. Пожарникарите нарязаха ствола на дървото, след което ще бъде отрязан покривът на магазинчето, за да се спаси каквото може от стоката. Ясно е, че ще остане за домашна консумация, но все е нещо, казва Таушанов, който по предварителни сметки оценява щетите за около 15 000-20 000 лева. Утехата му е, че има и друг бизнес. Магазинчето не е било застраховано.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВИЖДА СЕ

2015.10.25 | 10:06

1
Варна курорт е най-прекрасен ,лайната там на воля скачат !!

Добави коментар

Водещи новини