Ислямисти напредват към Багдад, напрежението в Ирак се засилва

  • 12 юни 2014 20:57

  • 3161
  • 4
Ислямисти напредват към Багдад, напрежението в Ирак се засилва
© Getty Images/Guliver

Джихадистите продължават похода си на юг, превземат нови градове и приближават столицата Багдад, предава Нова телевизия. Вече трети ден продължават ожесточените сблъсъци между бунтовници и правителствените войски в Ирак.

Бунтовниците от ислямиската групировка „Ислямска държава на Ирак и Леванта" се бият на два фронта - в Северен и Западен Ирак. В същото време се опитват да превземат райони в Сирия. С придвижването си на юг към Багдад, застрашават износа на петрол, а това неминуемо ще предизвика Иран и държавите в южната част на Персийския залив, да се обединят срещу заплахата от радикален ислям.

След ожесточени боеве кюрдските сили са успели да си възвърнат контрола върху град Киркук, след като правителствените части го изоставили и избягали от ислямистите.

Междувременно стана ясно, че десант е извършен в иракския град Мосул (396 км северозападно от Багдад).

Телевизионният канал "Ал Маядин" съобщи, че под прикритие от въздуха елитни части на иракската армия настъпват от четири посоки към летището на административния център на провинция Ниневия. По местата, на които са съсредоточени основните сили на противника, се нанасят удари от въздуха, които според военни анализатори в Багдад, ще решат изхода от боевете в полза на правителствените сили.

Армейски подкрепления са изпратени към съседната провинция Салах ад Дин. Там се водят боеве за стратегически важния град Сулейман-Бек. Колони с бронирана техника са се отправили към западната провинция Анбар, откъдето бойци от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" заплашват Багдад от няколко посоки.

Стотици хиляди хора, които са избягали от домовете си в Мосул, са останали без достъп до помощ, заяви представителка на Международната организация по миграция. Агенциите на ООН и МОМ не разполагат с финансови средства да отговорят на нарастващото вътрешно разселване на цивилни в Ирак, каза тя. Според нея от миналата седмица най-малко 500 000 души са избягали от домовете си в Мосул. От тях между 200 000 и 300 000 души са останали в рамките северния иракски град.

Междувременно Германия призова своите граждани в Ирак да напуснат незабавно части от страната, включително Багдад. Апелът бе отправен на фона на настъплението на сунитски джихадисти към иракската столица, след като превзеха северни райони, сред които вторият по големина град в страната Мосул.

Германското министерство на външните работи призова в изявление германците да напуснат иракските провинции Анбар, Ниневия и Салах ад Дин. То прикани германците да напуснат временно и столицата Багдад и изрази безпокойство за ситуацията в провинциите Дияла и Киркук.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3161 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.07.22 | 10:54

4
MACHKAITE TUPITE DJIHADISTI USA!! UNISHTOJETE GI1!!!!
Думба-лумба два дни,цял живот гладни!

2014.06.18 | 23:38

3
Абе защо при sаддам немаше джихадисти,михадисти и всякакви исти,а?Имам познати работили дълги години,като архитекти и лекари там.по садамово време.Ами там са живели и работили при райски условия.И самите камилари са живеели в пълна осигуреност.Нали искаха демокрация-нека ядат сега пясък,има достатъчно.

2014.06.18 | 19:44

2
Тия кво са се развихрили след 1 седмица ще превземат половин Ирак
ALEX

2014.06.18 | 19:44

1
AMERIKANZIIII,SASIPAHTE SVETA...

Добави коментар

Водещи новини