Ислямисти превзеха турско консулство в Ирак

  • 11 юни 2014 15:55

  • 1295
  • 0
Ислямисти превзеха турско консулство в Ирак
©

Бойци на ислямистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) завзеха консулството на Република Турция в северния иракски град Мосул, съобщиха днес двама турски правителствени представители, цитирани от Ройтерс.

В момента се предприемат мерки за осигуряването на безопасността на състава на дипломатическата мисия, посочиха източниците. Според информация на турската телевизия НТВ служителите в консулството са отведени в щаба на ИДИЛ.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган свика извънредно заседание с началника на националното разузнаване МИТ Хакан Фидан и с вицепремиера Бешир Аталай във връзка с възникналата криза с турското консулство, информира Ройтерс.

ИТАР-ТАСС съобщава, че бойците от ИДИЛ, които тази седмица поеха контрола над Мосул, са накарали дипломатите и останалите служители в консулството да напуснат сградата и в момента се придвижват към щаб на ИДИЛ. По информация на турската частна телевизия НТВ отвлечени са 14-15 души, като сред тях има две деца. Сред дипломатите, взети за заложници, има вероятност да е и генералният консул на Турция в Мосул Йозтюрк Йълмаз, срещу когото два пъти са били организирани атентати, посочва ИТАР-ТАСС.

Завземането на консулството бе извършено ден, след като 28 турски шофьори бяха отвлечени от бойци на ИДИЛ в Мосул, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини