ГЕРБ: Популизмът на кабинета е пагубен за публичните финанси

  • 11 юни 2014 12:49

  • 1206
  • 1
ГЕРБ: Популизмът на кабинета е пагубен за публичните финанси
©

Още при приемането на бюджета за 2014 г. заявявахме, че той е нереалистичен. Предизборните заклинания на управляващите, че знаят как да преборят контрабандата и да увеличат приходите, бързо бяха забравени. Това заяви при представянето на мотивите на вота на недоверие в областта на фискалната политика депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Бързото възстановяване на ДДС е единственото предимство в този бюджет, но то не е достатъчно. Дълговете, които натрупва правителството, не са негови, а на всички български граждани. Изостават значително приходите по консолидираната фискална програма, приходите от акцизи. Очевидно правителството не иска или не може да събира приходите в бюджета. Прокламираната борба с контрабандата се оказа непосилна задача за това правителство. Мерките за подобряване на работата на митниците се сведоха до смехотворни кадрови кадрили в ръководството. Подобно е и положението в НАП, заяви Стоянова.

Очертава се изводът, че правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 не може да се справи с приходната част на бюджета. Ако се запазят сегашните тенденции, неизпълнението може да достигне 1 млрд. лв. По подобен начин стоят нещата и с разходната част на бюджета. Програмата за развитие на регионите вместо да премахва границите между тях, издига нови, защото парите за общините се раздават безпринципно, продължи депутатът от ГЕРБ. По думите й с действията си правителството е изправило пред сериозен риск и здравната система.

Традицията на БСП и ДПС да усвояват, а не да управляват прозрачно безвъзмездно предоставените средства от ЕС, предреши спирането им по няколко оперативни програми. Това ще доведе до допълнителни рискове за националния ни бюджет. Все по-убедително се налага изводът, че популизмът и немощта на управляващите са пагубен за публичните финанси. България и българските граждани нямат време за губене - имат нужда от силно и отговорно, а не подчинено на задкулисни договорки, управление, завърши Менда Стоянова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.11 | 19:52

1
ubieca vikaHVANI UBIECA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини