Испанската гимназия е най-желана в София

  • 09 юни 2014 09:47

  • 1699
  • 0
Испанската гимназия е най-желана в София
©

Испанската гимназия ще е най-желаното от столичните седмокласници училище, пише "Преса". Най-големите отличници и тази година по традиция ще се насочат към Немската, прогнозираха от регионалния инспекторат по образованието в София дни преди да започне класирането на тазгодишните кандидат-гимназисти.

"Испанската гимназия е най-често споменаваната от кандидатите. Почти нямаме седмокласник - и сред момчетата, и сред момичетата, който да не посочва това училище като място, където би желал да учи. Немската не е толкова често споменавана. Хората с по-нисък успех дори не я записват в документите си, защото знаят, че нямат особен шанс", поясниха от инспектората. Въпреки това и тази година най-добре представилите се на изпитите се очаква да се насочат към паралелките със засилено изучаване на езика на Гьоте.

"И в двете немски гимназии в столицата се влиза по първо желание или изобщо не се влиза. Единици са изключенията, когато отиваш на второ класиране там", признаха от инспектората.

Своя дял отличници и тази година ще вземе Софийската математическа гимназия. Миналата година именно там беше класът с най-висок успех от тестовете. Всичките 26 ученици бяха изкарали над 5,50 както по български език, така и по математика. Високият бал им осигури прием в елитната паралелка с немски и математика.

Сред останалите най-желани гимназии в столицата традиционно са двете английски, както и 18-о СОУ, което става все по-модерно заради преподаването на екзотични езици като японски и китайски.

Кой къде е приет да учи, ще стане ясно на 20 юни, когато ще бъде публикувано първото класиране. Още от четвъртък седмокласниците могат да получат служебните бележки с резултатите си от изпитите в училищата-гнезда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини