Пластмасовите боклуци образуват нов вид скали (снимки)

  • 04 юни 2014 11:46

  • 3834
  • 1
Пластмасовите боклуци образуват нов вид скали (снимки)
©

Разтопени пластмасови боклуци по бреговете могат да се смесят със седименти, фрагменти от базалтова лава и органични отпадъци (като черупки) и да образуват нова скала, съобщи Livescience.

Новият материал, наречен пластигломерат, ще остане завинаги в скалната история на Земята и в бъдеще може да служи като геоложки маркер за въздействието на човечеството на планетата ни. Такава скала е открита на хавайския плаж Камило. Възможно е пластмасови конгломерати да са намирани и на други места, но никой не го е съобщавал, пише inews.bg.

Замърсяването с пластмасови отпадъци е проблем по целия свят. Засегнати от него са всички реки, езера, морета и океани. Пластмасата не се разгражда лесно и се смята, че може да остане в околната среда стотици до хиляди години. Тези отпадъци са леки и затова не могат да бъдат затрупани естествено. В пластигломерат тя може да се превърне, ако бъде запалена на брега.

Плажът Камило на хавайския Голям остров е признат за един от най-замърсените в света, защото там вълнението изхвърля отпадъци и от океана. Пластигломератът е открит от кап. Чарлз Мур, океанограф от института за морски изследвания Алгалита, и изследван от геолози на университета на Западен Онтарио. Той е в две разновидности.

Халоценът, епохата, през която живеем, е започнала преди 12 000 години, допълва БТА. Учените обсъждат от години дали официално да бъде призната нова геоложка епоха антропоцен, която да бележи времето на значима промяна на земния физически, химически и биологически пейзаж от човек. Те обаче не могат да постигнат съгласие кога да започва тази епоха.

За човешкото въздействие върху планетата ни има няколко групи доказателства. Едната е започнала с Промишлената революция и изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. Преди 8000 години пък земеделието значително променя използването на почвата и води до освобождаване на метан и въглероден двуокис в атмосферата. Следи за това са запазени в трайната ледена покривка. Профилът на почвата в тресавищата показва, че минното дело и горенето на бензин с олово са довели до увеличена концентрация на оловото през последните 300 години.

Производството на пластмаса започва през 50-те години на миналия век.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3834 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.15 | 10:53

1
Някой ден човечеството ще се самоунищожи от алчност и липса на самозъзнание,а не от липса на ресурси.

Добави коментар

Водещи новини