Швейцарски градини изобилстват с радий

  • 03 юни 2014 09:46

  • 1465
  • 2
Швейцарски градини изобилстват с радий
©

120 килограма боклук, замърсени с високорадиоактивен радий, са били открити преди година и половина на някогашно бунище в Швейцария, но властите крият за опасната находка, за да не се създава паника. Това разкриват два швейцарски вестника. Според специалисти опасността за населението в близкия 50-хиляден град Бил е малка, но не изключена.

Радиоактивните вещества, чието общо тегло е 120 кг, са били намерени по време на пътностроителни работи. Става въпрос за остатъци от боя, използвана в часовникарските заводи като луминесцентно покритие за цифрите на произвежданите уреди и забранена през 1963 г., защото е опасна за здравето, пише "Новинар".

Те са били изхвърлени на терен, който някога е бил бунище, а след това е превърнат в зеленчукови градини.

На мястото, където е открит радиоактивният материал, е засечено замърсяване 100 пъти над нормата.

Градските, кантоналните и федералните власти били уведомени още преди година и половина, но решили да не оповестяват новината, за да не всяват паника сред населението на 50-хилядния град, пишат още изданията.

Експерти посочват, че измерените количества радиация в района е малка и опасността, която създава за населението, е слаба, но не изключена.

Въпреки заплахата изследването на почвата и водите в околността е започнало едва няколко месеца след откриването на радиоактивните вещества.

Междувременно различни швейцарски ведомства си прехвърлят отговорността за неразпространението на информация за инцидента, допълват агенции.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1465 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
BACH

2014.06.04 | 07:53

2
ZNAE LI BALGARINA KAKVO SADARJAT NACHITE HRANI I LEKARSTVA.TE NE SA ZA IZHVARLIANE A PROSTO ZA KREMATORIUM
хахахаха

2014.06.04 | 07:53

1
ми затова кравите са им лилави и пърдят шоколад на балончета

Добави коментар

Водещи новини