12 деца се натровиха на зелено училище (обновена)

  • 01 юни 2014 11:33

  • 3108
  • 2
12 деца се натровиха на зелено училище (обновена)
©

12 деца от софийско училище са приети с хранително отравяне в болницата в Разлог, съобщи БНТ. Децата са настанени е Инфекциозното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение Разлог.

Децата са от софийско училище и са били в Банско на зелено училище. Децата са трети клас.

„Две от тях имат съвсем леки оплаквания и най-вероятно ще бъдат освободени. Другите остават на болнично лечение. Децата не са в тежко състояние, но се нуждаят от болнично лечение, от система за преодоляване на загубите, които имат”, обясни началника на отделението.

Симптомите на децата са повръщане, диария, две от тях са имали леко повишена температура.

Учениците дошли в хотел Божур-Банско на зелено училище.

Веднага след като научили за инцидента, два екипа на Областната дирекция по безопасност на храните пристигнаха на място и започнаха проверка. Те ще вземат проби от всички храни, както и от персонала. Резултатите ще станат ясни на по-късен етап.

"Проверяваме всички възможни версии. Най-вероятно е децата да са пили вода от чешмата, на която се прави профилактика. Имало е предупредителни табели да не се ползва, навсякъде в стаите е била доставена минерална вода. Но може да е и хранително отравяне , оплакванията са им стомашно-чревни, но общото им състояние не е тежко", разказа д-р Бащавелов директор на Областната дирекция по безопасност на храните в региона.

До момента инспекторите са установили, че в същия хотел е имало и друга група ученици, които са си тръгнали в събота и никой от децата не е проявил някакъв проблем.

Втората група пристигнала в същия ден и веднага са показали признаци на натравяне.

"Трудно е да се допусне, че има инфекция в някой от персонала, която да се е развила толкова бързо. При едните да няма никакви оплаквания, а часове по-късно да има толкова деца с оплаквания, смята шефът на ОДБХ.

Най-вероятно водата е възможният причинител на натравянето.



 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3108 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.02 | 01:53

2
Извършват проверки,едва когато децата се натръшкат и влязат в болници,а не предварително.По Черноморието често има такива случаи.

2014.06.01 | 15:45

1
Българските медии информират не обективно, а „правилно“.

Добави коментар

Водещи новини