99% от плажовете ни са с чисти води

  • 28 май 2014 10:56

  • 1234
  • 0
99% от плажовете ни са с чисти води
©

98,9% от крайбрежните води у нас отговарят на задължителните европейски изисквания за чистота. Става дума за 89 плажа на Черно море, които са били проверени през м. г.

Това сочат данните в годишния доклад за качеството на водите за къпане в европейските държави на Европейската агенция по околна среда, съобщи Труд.

Той се изготвя на базата на измервания за микроорганизми и замърсители на водите, като например чревни ентерококи, ешерихия коли, салмонела, нефт, феноли и др.

66%, или общо 59 плажа по крайбрежието са в отлично състояние и отговарят дори на препоръчителните насоки на агенцията. Само един плаж през 2013 г. е бил в лошо състояние, но не е било нужно да бъде затварян. Става дума за Офицерския плаж във Варна.

Спрямо 2012 г. се наблюдава леко подобрение на състоянието на плажовете у нас. Водите в отлично състояние са се увеличили с четири, а в задоволително - с една.
Като цяло акваториите по Северното Черноморие са в доста по-добро състояние, отколкото тези по Южното, става ясно още от доклада.

Данни за актуалното състояние за чистотата на водите на всеки от плажовете у нас могат да се намерят на сайта на здравното министерство.

Най-чистите морски плажове в Европа са в Кипър и в Словения.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини