Доклад: Проблемът с наркотиците става все по-сложен

  • 27 май 2014 12:12

  • 1733
  • 1
Доклад: Проблемът с наркотиците става все по-сложен
© gettyimages

Проблемът с наркотиците в Европа се усложнява все повече предвид възникващите нови предизвикателства, които пораждат опасения за общественото здраве, отчита в годишния си доклад, представен днес, Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН).

Анализът, подготвен от базираната в Лисабон децентрализирана агенция на Европейския съюз, обхваща 28-те страни членки на ЕС, включително България, плюс Норвегия и Турция. "Европейски доклад за наркотиците 2014 г.: Тенденции и развитие" за пореден път описва като цяло стабилна ситуация, която се характеризира с някои положителни признаци, що се отнася до традиционните видове дрога. В същото време ЕЦМНН предупреждава за оформянето на нови заплахи, породени от синтетичните наркотици, включително стимуланти, нови психоактивни вещества и лекарствени продукти, които заемат все по-важно място на променящия се наркопазар в Европа.

Докладът констатира запазване на общата тенденция към намаляване на смъртните случаи, свързани с употребата на дрога, въпреки че тя си остава една от основните причини за смъртността сред младите хора в ЕС. През 2012 г. в Европа са регистрирани близо 6100 случая на свръхдоза, което бележи спад спрямо 2011 и 2009 г. (съответно 6500 и 7100 смъртни случая).

Повече от 80 милиона европейци, почти една четвърт от възрастните граждани на ЕС (между 15 и 64 години), са употребявали незаконни наркотици някога през живота си. Огромната част от тях, 73,6 милиона души, са опитвали канабис, 14,1 милиона - кокаин, 11,4 милиона - амфетамини, и 10,6 милиона - екстази (един човек може да е употребил повече от един вид дрога).

Налице са значителни различия между отделните страни членки: някакъв наркотик са опитали поне веднъж през живота си около една трета от гражданите на Дания, Франция и Великобритания на възраст между 15 и 64 години и по-малко от една десета в България, Гърция, Кипър, Унгария, Португалия, Румъния и Турция.

През последното десетилетие в ЕС е постигнат голям напредък в борбата срещу заразяването с вируса на СПИН сред лицата, взимащи наркотици инжекционно, включително благодарение на мерките за превенция, лечение и намаляване на вредите. Епидемични взривове в отделни страни, по-конкретно Гърция и Румъния, обаче влияят негативно на като цяло положителната тенденция.

Докладът отчита запазване на низходящата тенденция в употребата и достъпността на хероина. Броят на пациентите, постъпили за първи път в програми за специализирано лечение на свързани с хероин проблеми, е спаднал от своя пик от 59 000 през 2007 г. до 31 000 през 2012 г. Веществата, които заместват този наркотик, обаче пораждат загриженост.

Кокаинът си остава най-често използваният наркотичен стимулант в Европа, въпреки че употребата му е съсредоточена предимно в малък брой западноевропейски страни, където при това намалява в дългосрочен план. По предварителни данни 14,1 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години са пробвали този вид наркотик,
3,1 милиона от които - през последната година.

През 2013 г. в системата на ЕС за ранно предупреждение са регистрирани за първи път 81 наркотични вещества - над 10 пъти повече, отколкото през 2003 г. С това броят на наблюдаваните от ЕЦМНН нови видове дрога надхвърля 350. Докладът предупреждава, че системата е "под нарастващ натиск поради обема и разнообразието от нови наркотици, които се появяват на пазара".

Канабисът продължава да е най-използваният в Европа наркотик и да поляризира общественото мнение в най-висока степен. Близо 73,6 милиона европейци са опитвали канабис през живота си, а 18,1 милиона, 14,6 милиона от които млади хора (между 15 и 34 години) - през последната година. Като цяло обаче употребата на този вид наркотик в Европа следва стабилна или низходяща тенденция, особено при по-младите.

Последвайте канала на

БТА
1733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.28 | 09:30

1
Мразя наркотици!Те убиват милиони хора и тяхното поколение.Наркоманите са жалки,умиращи в агония същества и престъпници.

Добави коментар

Водещи новини