Растат полицейските заплати, ама от 2013-та

  • 12 септември 2011 11:41

  • 1086
  • 2
Растат полицейските заплати, ама от 2013-та
© Булфото

Заплащането на служителите на МВР спрямо европейските стандарти в момента е нормално за етапа, на който се намираме като развитие. Това каза пред журналисти заместник-вътрешният министър Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,, който участва в международна конференция „Сигурност – ключът към бъдещето на Европа”.

Събитието се провежда в резиденция „Бояна” в София и на него участват много синдикални лидери от европейски страни, представители на Европейския парламент и др.

Зам.-министърът обяви, че е от 2013 г. е предвидено поетапно нарастване на полицейските заплати. „След влизането ни в Шенгенското пространство поетапното нарастване на заплатите е предвидено от 2013 г. съобразно възможностите на държавния бюджет, като са заложени параметри с 5 % и впоследствие на следващата година със 7 – 10%”, обясни той. Освен това МВР не планира да намалява полицейския състав по границите, защото е взета предвид ситуацията с миграционния поток. Там, където е необходимо, служители от вътрешни шенгенски граници ще бъдат пренасочване за подсилване на външни, уточни Георгиев.

„Не предвиждаме да правим редукция на състава на нашите външни граници към момента, в технически и човешки фактор”, допълни той.
Около 7 % е намалението на състава на МВР за последните няколко години, спрямо 2005-2006 г. За момента специално в областта „Шенген” и „Гранична полиция не се предвижда намаляване на броя на служителите.

Зам.-министърът каза още, че съществува нормативна уредба в рамките на МВР, която дава възможност за получаване на допълнително възнаграждение съобразно специфичните условия на труд. Така и в момента служителите от „Гранична полиция” и от други структури имат възможност да получават такива средства, посочи още зам.-министърът. Така той отговори на въпрос дали граничните полицаи ще получават по-големи заплати след влизането на България в Шенген. На конференцията стана ясно, че средният доход на начинаещ полицай у нас е около 250 евро. За сравнение средно за Европа той е 1300 евро.

Последвайте канала на

1086 2

Коментари 2

Добави коментар

2011.09.12 | 17:31

2
"растАТ"????? ало....такова членуване нямаааааа
хдх

2011.09.12 | 17:30

1
Някой май си купил диплома

Добави коментар

Водещи новини