Плевнелиев: 24 май е благословен ден за българите (снимки)

  • 24 май 2014 15:30

  • 1528
  • 4
Плевнелиев: 24 май е благословен ден за българите (снимки)
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното откри днес изложбата "По следите на Св. Св. Кирил и Методий" в Градската градина в София.

Пред присъстващите Росен Плевнелиев заяви, че 24 май е благословен ден за нас българите и днес ние празнуваме своето духовно кръщение в деня на славянската писменост, в деня на българската просвета и култура. По думите му делото на светите братя Кирил и Методий е променило културно-духовния облик на християнския свят. Много години и усилия бяха нужни преди славянския език да заеме своето достойно и заслужено място в църковното богослужение, редом до латинския и гръцкия и да утвърди правото на всеки народ да прославя бога на своя език, каза президентът. Той добави, че славянската писменост и култура е крепяла и обединявала през вековете на трудности и изпитания нашия народ и ни е помогнала да съхраним своята национална идентичност и духовност.

Фотоизложбата е организирана от посолството на Словакия у нас. Посланикът на Словакия Мариан Якубоци заяви, че делото на светите братя Кирил и Методий има голяма значение за всички славянски народи, в това число и за словаците. Много се радвам, че нашето посолство, в сътрудничество със Столична община, може да даде своя принос към честванията на деня на българската просвета, култура и на славянската писменост с тази изложба, каза посланик Якубоци. Автор на фотографиите в експозицията е външният министър на Словакия /1991-1992 г./ Павол Демеш. Изложбата може да бъде посетена до 3 юни в галерия на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1528 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.05.25 | 16:12

4
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН РОДОЛЮБЕЦ!

2014.05.25 | 16:12

3
Отвратително копче ! Мърси свещенния ни празник този офшорен далавераджия , който дори ТИКВАТА го чукаше по челото като малоумник !
Ицо

2014.05.24 | 23:33

2
Псевдохристянска религия! Православието е блудница на идолопоклонство! Земетресението е доказателство за гневът на Йехова! Църквата е блудница, майка й е Вавилон-велики-Ватикана. Иконите са идоли, които противоречат на божиите заповеди. Мерзост в очите на истинският и жив бог - ЙЕХОВА!

2014.05.24 | 22:44

1
plevela e kurva to4no kato boiko

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини