Андреева: Възможна е актуализация на бюджета на Здравната каса

  • 21 май 2014 09:17

  • 1735
  • 1
Андреева: Възможна е актуализация на бюджета на Здравната каса
© Булфото

Страната ни инвестира във високотехнологична, иновативна апаратура, за да могат сънародниците ни да не пътуват в други страни, а да се лекуват в България, обяви здравният министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския, която е част от правителствената делегация в Израел. „У нас вече е факт последно поколение линейни ускорители и апаратура за радиохирургия, която ще бъде инсталирана в няколко университетски болници. Смятам, че в рамките на три до шест месеца в нашата страна ще може да бъде провеждано такова лечение", съобщи "Дарик".

Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена, заяви още д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския, цитирана от "Дарик". По думите й след средата на годината ще се видят финансовите резултати на системата и тогава ще се вземе решение как да се продължи дейността, така че да не останат недофинансирани лечебни заведения.

"Стабилизирането на системата е приоритет номер едно, а чак след това може да се мисли за обещаното демонополизиране на НЗОК", категоричен беше здравният министър.

„Заварихме системата в едно изключително нестабилно състояние, неконтролирано, неуправлявано през последните четири години. Ще спомена отново тези 1,5 млрд. лева, които бяха отклонени от Здравната каса - парите за здраве отидоха някъде другаде. Това е и проблемът да се стартира изграждането на втори стълб. Тези средства бяха заделяни години наред за това и е нормално - за първи път Касата няма никакъв буфер, нормално е и това, което се случва, че тя не може да реагира на засилващите се нужди от финансиране на Здравната система. Заварихме около 400 милиона задължения на лечебните заведения, фалирали лечебни заведения, други, докарани до ръба на фалита", обясни министър Андреева.

„В Закона за бюджета на Здравната каса е заложено след първите шест месеца на годината да се гледа как върви изпълнението на бюджета", напомни тя. "Към момента не се знае какъв дефицит ще се очертае. Вероятно ще има. Надявам се, че ще намерим механизми, с които да реагираме и да не се допусне лечебните заведения да не получат финансиране за дейността си. След като видим как върви бюджетът, ще взимаме конкретни мерки какво да направим след това", обясни здравният министър стъпките за ревизиране на бюджета на НЗОК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ббб

2014.05.21 | 12:34

1
заварихме системата в нестабилно състояние.е нали преди герб бяха БСП .дпс и дедо.1.5 млд лв отидоха някъде другаде.къде в кои джоб отидоха а .мижи киорчо да те лажа.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини