Лекарите излизат на протест

  • 15 май 2014 08:18

  • 1833
  • 2
Лекарите излизат на протест
©

Българските лекари ще изразят недоволството си от рестриктивната политика на НЗОК, чрез символичен протест пред лечебните заведения.

Протестът е в знак на солидарност с европейските им колеги в Деня на протест на европейските лекари. Исканията на българските лекари са конкретно формулирани в протестната Декларация, приета на 60-тия извънреден събор на БЛС. Лекарски протести ще има в Хасково, където в отворено писмо на Районната лекарска колегия се заявява: "Средствата, отделяни за здравеопазване в България са в пъти по-малко, изчислени на брой население, сравнени с останалите страни от ЕС. Правителствените опити за все по-рестриктивно лимитиране на медицинските дейности на всички нива в системата вече сериозно ограничават професионалната независимост и свобода на българския лекар".

Варненските лекари също излизат на протест. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри. Само от началото на тази година 28 лекари с различни специалности от Регионалната колегия са напуснали работните си места. Те са намерили реализация в Германия, Великобритания, Норвегия, Турция и Швейцария, заявиха от Регионалната лекарска колегия.

Ще протестират още лекарите в Ямболска област, Пазарджик, Кюстендил, Бургас и други населени места.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1833 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
da

2014.05.15 | 20:40

2
В никоя друга държава лекарите не са еднолични търговци.Това е глупост и тежест за лекарите.Навсякъде са свободни професии.
АЗ

2014.05.15 | 10:21

1
ДА, ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СИСТЕМАТА- ИВАНКОСТОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАПРАВИ ОТ СЕМЕЙНИТЕ ЛЕКАРИ ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ-МИЛИОНЕРИ, А ТЕСНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗАВИСЯТ ОТ ВАСАЛИ С ТЕЗИ 30% ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ТЯХ ОТ ЗАРАБОТКАТА ОТ ЗК; КЕШОВИ ПАЦИЕНТИ НЯМА- НАРОДА НЯМА ПАРИ ДА СИ ПЛАТИ И ТАКСАТА ЗА ПРИЕМ...

Добави коментар

Водещи новини