Откриват 67-ият международен кинофестивал в Кан

  • 14 май 2014 18:56

  • 1965
  • 0
Откриват 67-ият международен кинофестивал в Кан
© Getty Images/Guliver

Тази вечер в Кан се открива 67-ият международен кинофестивал. Председател на журито е режисьорката Джейн Кампиън, чийто филм “Пианото” спечели Златната палма през 1993 г., съобщи БНТ.

За голямата награда се състезават 18 филма. Една от лентите извън конкурсната програма, вече създаде суматоха около себе си.

Кинофестивалът в Кан се открива с биографичен филм за холивудската звезда Грейс Кели, станала принцеса на Монако. Ролите на Грейс и принц Рение изпълняват Никол Кидман и Тим Рот. Княжеското семейство на Монако нарече филма “фарс”, който изкривява историята с търговски цели. Реакцията оскърби дълбоко режисьора Оливие Даан. Продуцентът, който разпространява филма в САЩ, поиска промени в монтажа. Но няма спор коя версия ще покаже в Кан.

С интерес се очакват и “Добре дошли в Ню Йорк”, филм за бившия шеф на МВФ Доминик Строс Кан, както и “Сбогом на езика” на Жан-Люк Годар. В конкурсната програма са филмите на братята Дарден от Белгия, на британците Кен Лоуч и Майкъл Лий. По червения килим ще минат Райън Гослинг, Мерил Стрийп, Хилари Суонк и Томи Лий Джоунс.

В Кан ще бъдат показани новелата на Камен Калев за убийството на Франц Фердинанд и късометражен филм на Вилма Карталска и Радко Савов. На филмовия пазар се представя “Виктория” на Майя Виткова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини