Не искаме да ви превърнем в резерват на животните, увери Анри Малос (видео)

  • 14 май 2014 13:43

  • 2192
  • 1
Не искаме да ви превърнем в резерват на животните, увери Анри Малос (видео)
©

Трябва да се засили производството във всички сектори. Това заяви председателят на Икономическия и социален комитет Анри Малос по време на изслушване в Народното събрание на тема „Политики за развитие на изостаналите региони”, предаде репортер на Novini.bg.

„Необходим е и талант, но той трябва да бъде подпомаган, промотиран, особено малките и средни предприятия. Необходимо е да се подпомагат хората и в моя регион Корсика, има подобни трудности както в Смолян и Троян. Искаме да видим по-добра инфраструктура, но най-големият проблем е липсата на обучение. Трябва да се помага в тази посока. Трябва да има образование. Това не е мистерия и тайна. То е много важно, за да се развиват по-високи технологии. Има различни модели, но трябва да се види кой е най-подходящият”, по думите му.

Малос е доволен от посещението си в Троянския и Смолянския район. „По време на това посещение огледахме каква е реалността, какви са проблемите, но освен тях, видяхме и потенциала. Първо – природните ресурси. Те трябва да бъдат запазени. Не искаме да превърнем част от България в резерват за животните. Това не е целта на политиката на ЕС и затова трябва да адаптираме политиките към реалността”, коментира той.

Трябва да запазим разнообразието в ЕС, но развивайки регионите. Това трябва да бъде запазено, но развивайки регионите – не само да имаме големи градове и в тях да има всичко, а около тях пустиня. Единство и многообразие – това е девиза на ЕС, допълни председателят на икономическия и социален комитет.

Относно програма „Натура 2000” той е на мнение, че тя е стриктна към определени сегменти. „Трябва да сме по-гъвкави. Не искаме част от европейската територия да бъде само резерват, без да има хора. Туризмът е свързан и с културата, защото и тя може да се причисли към природните ресурси. Влюбих се в българската архитектура, тя е едно богатство и смятам, че туристите идват с удоволствие. Навсякъде има ски курорти, но уникалният начин на живот в България трябва да бъде съхранен. Той е най-ценният ви туристически актив. Когато посетихме Троянския регион се срещнахме и посетихме успешни компании, но хората в Троян и Смолян са поставени пред трудни условия при развитието на своя бизнес. Това са герои на тези региони. Те участват в местни асоциации за развитие, активни са в публичния живот, но ние също се опитваме да помогнем”, каза още Анри Малос.

На изслушването присъстваха още вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, министърът на регионалното развитие Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и, областни управители и кметове на големи градове.

Златанова обясни, че в програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година правителството е заложило да подпомага и развива въпросните райони, като използва кохезионните фондове.

Последвайте канала на

2192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.14 | 19:27

1
В Испания има 6 милиона безработни.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини