Намаляват случаите на туберкулоза

  • 08 септември 2011 16:00

  • 964
  • 0
Намаляват случаите на туберкулоза
©

Наблюдава се тенденция за плавно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза у нас, твърдят специалисти от Министерството на здравеопазването.

През изминалата година регистрираните болни са с 9 на сто по-малко в сравнение с 2009 г. Все още заболеваемостта е най-висока в северозападната част от страната ни, а към едни от най-рисковите групи за развитието на заболяването спадат лицата с нисък социален статус, наркоманите, ХИВ-позитивните, както и ромите.

2649 са регистрираните с туберкулоза за 2010 г. От тях 65 на сто са мъже, а 11% са деца, съобщи д-р Мария Замфирова от здравното министерство. По думите на заместник-министъра на здравеопазването Кирил Добрев тези пациенти са с 262 по-малко от регистрираните през 2009 г.: „Нашата цел е да снижим заболеваемостта от 39,1 на 100 000 през 2006 г. до 27 на 100 000 през 2014 г."

Специалистите припомнят, че близо 1/3 от населението на света е инфектирано с бактерията, причинител на туберкулоза. За 10 на сто от тези хора съществува реалната опасност да развият заболяването през живота си. По думите на д-р Тонка Върлева, директор на програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, туберкулозата е лечимо заболяване, стига то да бъде открито навреме.

„Хората трябва да знаят, че когато имат първи симптоми на туберкулоза - продължителна кашлица, отпадналост, нощни изпотявания, субфибрилна температура - трябва своевременно да потърсят личния си лекар, а ако са здравно неосигурени, могат директно да се обърнат към някое от 29-те лечебни заведения, в които се предоставя диагностика и лечение на туберкулозата.", обясни Върлева.

От 12 до 16 септември във всяко от 29-те лечебни заведения в страната ще се предлагат безплатни прегледи за заболяването, съобщават от министерството.

Списък с лечебните заведения:

Благоевград - СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски"
Бургас - СБАЛПФЗ
Варна - СБАЛПФЗ
Велико Търново - СБПФЗ „Д-р Трейман"
Видин - МБАЛ „Св. Петка"
Враца - СБПФЗ
Габрово - СБАЛББ
Добрич - МБАЛ
Кърджали - МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски"
Кюстендил - МБАЛ „Никола Василиев"
Монтана - МБАЛ „Д-р Стамен Илиев"
Пазарджик - СБАЛПФЗ
Перник - СБАЛББ
Плевен - УМБАЛ „Д-р Г.Странски"
Пловдив - СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу"
Разград - МБАЛ „Св. Ив. Рилски"
Русе - СБАЛПФЗ
Силистра - МБАЛ
Сливен - МБАЛ „Д-р Иван Селимински"
Смолян - МБАЛ „Д-р Братан Шукеров"
София град - СБАЛББ „Света София"
София град - МЦПФЗ - София
София област - СБАЛПФЗ - София област
Стара Загора - СБАЛПФЗ
Троян - СБАЛББ (за област Ловеч)
Търговище - МБАЛ
Хасково - СБПФЗ
Шумен - СБАЛПФЗ
Ямбол - МБАЛ „Св. Панталеймон"

Последвайте канала на

964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини