Шатката и Хосе Гевара избягали с пистолета на служител от затвора?

  • 12 май 2014 06:28

  • 2069
  • 0
Шатката и Хосе Гевара избягали с пистолета на служител от затвора?
© Булфото

Изчезнал е пистолетът на главния психолог на Софийския затвор Сергей Куртев. Той може да е в ръцете на двамата бегълци - осъдения за убийство Николай Кръстев-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез. Шатката и Хосе избягаха на 30 април, а липсата на пищова е установена 8 дни по-рано - на 22 април, пише "Труд".

Самият Куртев вчера се въздържа от коментар. Негови колеги подчертаха, че кражбата няма нищо общо с бягството на затворниците. Тя е по-скоро по силите на надзирател или чиновник, който е имал достъп до металните каси близо до главния вход.

Куртев е бивш служител на ГДБОП. Изчезналият пистолет не е служебен, а трофеен - получен е като награда през 2002 г. от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов заради залавянето на опасен престъпник.

Куртев предпочитал да не носи оръжието и затова го заключил в служебна каса на затвора през октомври миналата година. От сейфа само той имал ключ. В първия работен ден след Великден главният психолог проверил касата си и видял, че пищовът липсва.

Тече проверка по случая. Според наши източници Куртев имал спор с коменданта на затвора за реда на съхранение на оръжието.

Куртев е известен и като основен свидетел по делото срещу двама служители от ГДБОП, подсъдими за смъртта на арестанта Пламен Куцаров през 2009 г. Тогава Куртев бил на предната седалка в минивана, в който издъхнал задържаният. Делото се води срещу двамата антимафиоти, които били от двете страни на Куцаров на задната седалка.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини