Франсоа Оланд: Отхвърлете евроскептиците

  • 09 май 2014 15:18

  • 1497
  • 1
Франсоа Оланд: Отхвърлете евроскептиците
©

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 призова днес французите да отхвърлят евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент, предаде Ройтерс.

Оланд предупреди, че евроскептиците искат да спрат европейската интеграция. Той осъди протекционистичните, насочени срещу еврото политики на крайнодесния Национален фронт, който според социологическите проучвания може да спечели най-много гласове във Франция на европейските избори на 25 май, към които гражданите не проявяват особен интерес. "В резултат на икономическата криза определени сили във Франция и други страни се опитват да съсипят ЕС, като разчитат на разочарованието, вялостта и разпалването на страхове", написа Оланд в статия във френския в. "Монд".

Според Оланд обаче "краят на еврото би означавал неумолими икономии, край на финансовата солидарност и валута, оставена на капризите на спекулаторите". Той подчерта, че Франция все още иска да защити ключовите си промишлени отрасли, да регулира търговията и да се предпази от конкуренция в заплащането от страна на съперници, които подбиват цената, но добави: "Как може страна, която изнася повече от една четвърт от производството си, да поеме риска от изолация?"

Лидерът на Националния фронт Марина льо Пен призова по-рано този месец останалите евроскептици да се обединят в новия Европейски парламент и да използват влиянието си, за да спрат европейската интеграция. През последните години във Франция, която е една от основателките на ЕС, намалява подкрепата за общността. Оповестено по-рано този месец социологическо проучване показа, че едва 51 процента от французите подкрепят членството в ЕС - за сравнение преди десет години този дял беше 67 процента.

Националният фронт е една от няколкото евроскептични партии в ЕС, която според прогнозите вероятно ще се представи по-добре от основните центристки политически сили на европейските избори. Като фактор за това се посочва разочарованието на работническата класа, която е най-тежко засегната от глобализацията и икономиите, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1497 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.11 | 20:46

1
ОТХВЪРЛЕТЕ европедерасткия евросъюз ! Клуб в , който богатите държави изсмукват бедните ! България е колонизирана и българите са подложени на ГЕНОЦИД ! САМО АТАКА !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини