Всеки пети българин има страхова невроза

  • 07 май 2014 11:18

  • 1985
  • 3
Всеки пети българин има страхова невроза
©

Всеки пети българин има страхова невроза. Това означава, че близо 1,5 милиона у нас страдат от всякакви неврози и депресии - от по-леки до по-тежки. Според психиатри през последните години двойно се е увеличил броят на хората, които имат психични проблеми, като само до преди 5 години е ставало дума за порядъка от 700-800 хил. души.

По-смущаващото обаче е, че мнозина не търсят лекарска помощ в началото, а когато се обърнат към докторите, положението им вече е доста критично, са наблюденията на родните медици. Те допълват, че често българите посягат и към антидепресанти и успокоителни, които не са им предписани от лекар, пият хапчета както им дойде, понякога ги смесват и с алкохол и всъщност паниката, която ги обзема, се задълбочава, предаде „Всеки ден".

Страховите неврози и паник атаките са най-вече проблем на модерното време, твърдят психиатри. Най-общо причините са свързани както със средата, в която хората работят и живеят, така и с техните личностни характеристики - доколко организмът им се натоварва и доколко може да издържи на заобикалящото напрежение. Пристъпите се получават внезапно, като не е задължително точно в този момент човек да се намира под напрежение. Страхът го връхлита неочаквано и обикновено това състояние продължава около десетина минути.

Треперене на тялото, изпотяване, недостиг на въздух и силно сърцебиене са най-честите симптоми на паник атаката. Най-големият ужас за човека в този момент е, че на него или на близките му ще се случи нещо зловещо, но че той не знае нито какво, нито кога. Понякога това състояние е съпроводено и с болки в гърдите и стомаха, гадене, дезориентация, внезапна умора.

Смущаващо е, че страхът връхлита все повече млади хора. Ако до преди десетина години от депресии страдаха най-вече хората в средна възраст, то сега от неврози се оплакват много млади българи по на 20 и 30 години. Според лекари се наблюдава и тенденция, че познатите досега и използвани в родната медицина успокоителни вече не действат, тъй като се наблюдават все нови и нови форми на страхови неврози и паник атаки. Доктори споделиха, че най-разпространените хапчета срещу леки неврози - комбинацията от глог, валериан и мента, вече не действат на много хора, тъй като те се привикнали към тях и ги гълтат като бонбони.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1985 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.08 | 01:32

3
Това управление ще ни докара до още по-големи неприятности.

2014.05.08 | 01:32

2
"Най-общо причините са свързани както със средата, в която хората работят и живеят"

2014.05.07 | 14:01

1
Рамките са виновни,а не хората в тях.Има трети път ,различен от комунизма и капитализма.

Добави коментар

Водещи новини