Ситуацията в Славянск е критична, бронирана машина прегази човек (снимки 18+)

  • 02 май 2014 15:18

  • 6979
  • 18
Ситуацията в Славянск е критична, бронирана машина прегази човек (снимки 18+)
© Getty Images/Guliver

Ситуацията в Славянск е критична, според лидерът на движението „Източен фронт” Николай Солнцев. Той е заявил, че в Източна Украйна очакват щурм на украинските сили в рамките на операцията в град Славянск да бъде извършен именно тази вечер, заяви пред РИА Новости.

Той посочи, че според информацията, с която разполагат активистите, най-активната фаза на операцията ще бъде извършена през нощта. В тази връзка той заяви, че движението, което подкрепя федерализацията на Украйна, изпраща всички свои активисти от региона към града. Солнцев определи положението в Славянск като много критично.

Представители на кримската самоотбрана настояват да бъдат изпратени на помощ на опълченците в Югоизточна Украйна, обяви пред журналисти премиерът на Крим Сергей Аксьонов. "Те буквално напират да тръгнат, аз не мога да ги спра да окажат помощ на всички, които страдат от амбициите на новата власт в тази част на Украйна", отбеляза кримският лидер.

Кметът на Славянск Вячеслав Пономарьов обясни, че е по-добре децата, жените и възрастните хора да си останат по домовете. Той призова мъжете в града да помогнат на активистите, които се сражават с украинските сили, които са обкръжили Славянск и не позволяват на жените и децата да напуснат града.

Към момента всички пътища в града и около него са блокирани, така че никой не може да излезе, включително децата и жените. Възможно е скоро да има недостиг на храна и питейна вода. Източниците посочиха, че в града периодично се чуват изстрели, макар че сега действията не са толкова мащабни, колкото тази сутрин. Въпреки това, в различни части на града все още се стреля.

Димитрий Песков, говорител на руския президент заяви, че организаторите на наказателната операция несъмнено ще си получат заслуженото и то преди всичко от своя народ. Съобщено бе и че Владимир Лукин, който бе изпратен от Москва като преговарящ в Югоизточна Украйна, е добре. Неговият говорител е обяснил, че пратеникът не се намира в опасност.

ЕС наблюдава с тревога ситуацията около Славянск. Това съобщиха от външнополитическата служба на ЕС за ИТАР-ТАСС. „Надяваме се на по-бързо стабилизиране на ситуацията”, отбелязаха от пресслужбата. Оттам обаче отказаха да коментират подробностите от започната от украинските сили операция срещу привържениците на федерализирането на Украйна.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски заяви, че НАТО не трябва да се спотайва, а да осъди агресията на "това правителство в Киев, което трябва да бъде обесено".

Украинските сили за сигурност заявиха, че в хода на спецоперацията в Славянск са установили контрол над половината от територията на града. В съобщение на Службата за сигурност на Украйна се отбелязва, че службата получава молби за помощ и защита от местните жители. Украинските сили са обкръжили Славянск и не позволяват на жените и децата да напуснат града, заявиха от своя страна „силите за самоотбрана”.

Русия поиска от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки да се спре наказателната операция на киевските власти в източната част на Украйна. Това съобщи днес пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин.

"Свързахме се с ръководството на ОССЕ по повод настъплението на въоръжените сили на Украйна и поискахме да се предприемат стъпки за прекратяване на наказателната операция", заяви Келер. Той обсъдил ситуацията с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер и председателя Дидие Буркхалтер.

Заниер описал обстановката в Славянск като "нещо ужасно, което трябва незабавно да бъде прекратено". Буркхалтер се опитал да се свърже с президента на Украйна Александър Турчинов и премиера Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град, а генералният секретар е разговарял с външния министър Андрей Дешица.

Бронирана машина на украинската армия е прегазила жител на Славянск, съобщава Вячеслав Пономарьов, цитиран от РИА Новости. Според него инцидентът е станал в едно от предградията на града, докато военните са се изтегляли. Цивилният е бил на пътя и не е имал време да се помести от пътя на бронираните превозни средства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6979 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
asa

2015.06.29 | 21:26

18
Rusia, nie sme s vas!POLITICITE DA PITAT NARODA NA BULGARIA KOITO podkrepq Rusia! Fuck off USA!!!

2015.03.26 | 09:08

10
ЩЕ ПИТАТ МАЙКА ТИ

2015.03.26 | 09:08

9
Народът е тъп като теб и затова лиже още руския гъз!

2015.06.29 | 21:26

17
BOI po proruskiq tapunger!! BOI!!!
СЛАВА УКРАИНА

2014.05.05 | 22:05

7
ИЗБИЙТЕ МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИ. БЪЛГАРИТЕ СМЕ С НАРОДА НА УКРАЙНА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ШЕПА ПОЛУ-ЧОВЕЦИ ОТ ТРЕТИ ПОЛ ( РУСКОЛИЗАЧИ)

2015.03.26 | 09:10

16
Абе като гледам по форумите бая шепа трябва да сме тези, които не сме с "народа" на Украйна... да ти го намаам в славния украински дирник!
AJ4A

2015.03.26 | 09:09

15
Активисти, самоотбрана, опълченци - НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, заслужаващи ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ДО ЕДИН!!!! Който иска Русия, да заминава за Русия, а който иска да отцепи Украинска територия в полза на чужда държава, да бъде наказан с най-тежкото наказание!!!!

2015.03.26 | 09:09

13
ТОВА СА ПАТРИОТИ, КОИТО СЕ БИЯТ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ВЗЕЛИ ВЛАСТТА С ПРЕВРАТ.
дидо

2015.03.26 | 09:09

14
не мога да разбера защо руската армия не се намесва , а иначе Путин и Лавров правят изявление и заплашват , но май ще оставят горките хора да бъдат избити защитавайки всъщност интересите на Русия. Путин си каза , че ги е страх Украйна да не влезе в нато и да си разположи ракетите под носа им , неутрализирайки руските ракети. Каква е разликата между Крим и останалите , нима те са по-малко руснаци . Сега лъсна цялата истина , че всъщност става дума за интереси , а не за защита на хората .

2015.03.26 | 09:09

11
Руската армия не трябва да влиза в Украйна.Украинците сами трябва да си решат проблемите.Другото е американски почин.За да защитят шест души -студенти, окупираха Гренада преди време.Търсиха оръжие в Ирак ,Освобождаваха Либия,Създадоха измислена държава Косово и т.н.
S

2015.03.26 | 09:08

8
И аз немога да разбера защо Русия не влиза???? Може да 4ака НАТО да нападне???? АЗ ЗНАМ И КАКВОТО И ДА СТАНЕ РУСИЯ НЯМА ДА ПУСНЕ НАТО ДО ГРАНИЦИТЕ СИ!!!!!!
danny

2015.03.26 | 09:09

12
Otzepnizi sa prevratadjiite koito iskat da vkarat ukkraina na na6ia hui! Ama ti si mai ot novata nomenklatura i ti pla6tat da pi6e6 gluposti!
a

2014.05.05 | 06:53

6
#Проф. Мариана Евстатиева Горанова продава дипломи в ТУ-София. #Тя е откраднала милони от банките чрез хакерски атаки заедно с Филип Кереков. #Оставка. ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓█▓▓▓█▓▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓█▓▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒░░░▒▓▓██████▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓██░░░░▒▒▓▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▓██▓▓█▓░ ▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒░▒▒▒▒░░░▒▓▓▓▒▒░▒██▓█▓░ ▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒░░████▓░ ▒░▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░░░▒▒▒░░░░▒▒░░░░░▒██▓█▓░ ▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░▒▒▒░░░░░▒▒▒▒░░░░▓████▒░ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██░░░▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒░░▒█████▒▒ ▓▓██▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▒░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒░░░▓█████▓▒▒ ██▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▒░░░░░░░░░░░░░░▒██████▓▒▒▒ ▒▒▒▓▓▒▓▓▓▓▓█▓▒░░░░░░░░░░░░▒▓███████▒░▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓█████████▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░░░░░░░▒▒▒███▓█▓█▓▓▓█▒░▒▒▒ ▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒░░░▒▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██▒▒▒ ▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒░▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▓▒▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░▒▒▒▒▒▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▒▒▓▒▒▒▓██▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▒▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓

2014.05.05 | 06:52

5
Къде има участие на САЩ, се избива населението? Терориста в световен мащаб е САЩ.

2014.05.04 | 10:07

1
В случая се меси Русия, а не Щатите. А ти си толкова заблуден, че ми е жал за теб.
koko

2014.05.05 | 06:52

4
SKORO GADOVETE OT KIEV JIVI SHTE GI DERAT.ZAPADA SQSHTO SHTE SI PLATI ZA MRQSOTIATA,KOIATO NAPRAVI. A NOMER 3 DA NE GOVORI GLUPOSTI.
БУТАЧА

2014.05.04 | 10:07

2
СМЪРТ НА КОМУНОИДИТЕ

2014.05.04 | 10:08

3
А НАТО кой го командва бе малоумник !Ти не си в час кой командва парада !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини