Синята коалиция иска анкетна комисия за субсидиите на партиите

  • 07 септември 2011 09:37

  • 832
  • 0
Синята коалиция иска анкетна комисия за субсидиите на партиите
© Булфото

Парламентарната група на Синята коалиция предлага създаването на Временна анкетна комисия за проверка на отпускането, получаването и разходването на бюджетната субсидия от партиите, към които независимите депутати са декларирали принадлежност.

Проекторешението бе представено от депутата от парламентарната група Иван Иванов. 57 депутати са се подписали под проекта за решение.

„В 41-то Народно събрание до момента 17 народни представители напуснаха парламентарните си групи. Съгласно тълкуване на Закона за държавните субсидии от Министерство на финансите в този случай държавната субсидия се разпределя на политическите партии, към които независимите народни представители са заявили нова принадлежност. Това създава един неразрешим проблем и несъответствие, защото депутатите не са избрани с гласовете на партията, към която са декларирали новата си принадлежност”, поясни Иванов. По думите му, някои от 17-те депутати са изявили ясно принадлежността си, но други мълчат.

„След като миналата седмица, с абсолютен консенсус Народното събрание прие решение за възлагане на извънреден одит, който Сметната палата да извърши по този въпрос, считаме, че Временната анкетна комисия може да завърши тази работа и да изчисти образа на парламента пред българската общественост, свързани със съмненията по разпределението на субсидията”, заяви депутатът от ПГ на Синята коалиция. Иванов посочи, че проектът предвижда комисията да работи в срок от 3 месеца, след което да изнесе доклад от проверките. Във Временната анкетна комисия се предлага да участват шестима народни представители – от всяка парламентарна група, както и един независим.


Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви, че от левицата подкрепят предложението на ПГ на Синята коалиция. Той обаче направи предложение за промяна за това Временната анкетна комисия да се занимае с проверката на бюджетната субсидия за всички партии, а не само с тези, към които независими депутати са декларирали нова принадлежност. „Ако искаме тази комисия да има реално значение, нека тя да се занимава с всички партии”, допълни Найденов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини