Бейби бум на кърлежите и заразите от тях

  • 29 април 2014 21:12

  • 2731
  • 0
Бейби бум на кърлежите и заразите от тях
©

Годината се очертава като рай за кърлежите и тежка за инфекционистите. Заради благоприятните за тях климатични условия бурно се размножиха дребните полски гризачи, включително мишките, които пренасят кърлежи. И второ, в топла зима кърлежите не умират.

Има ли много мишки, се очаква и бум на кърлежи дермацентур - преносители на рикетсии и туларемия. Това е типично за време със среднодневни температури над 5 градуса. Заради топлата зима месец по-рано от обичайното - още през март, се появиха и кърлежите, които паразитират по хората. Те пренасят лаймската болест и марсилската треска. Всичко това води до извода, че са налице условия за пикова година за паразитете, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, цитиран от "24 часа".

Министерството на здравеопазването е дало предписание на кметовете да започнат по-рано да пръскат за кърлежи, а от май - и за комари, заради втория риск, който тревожи епидемиолозите.

"Миналата година в Сърбия, в Северна Гърция и другите съседни държави пламнаха огнища с 200 случая на западнонилски енцефалит, екзотично доскоро за Европа заболяване. Нас само Господ ни опази, но не можем да разчитаме единствено на тази благосклонност, трябва да се вземат мерки срещу опасността и тук да започне да се разпространяват западнонилският вирус, чиконгуня, денга - обясни проф. Кантарджиев. - Но само с предписания работа не се върши, важно е пръскането да се възложи на отговорни фирми и да се контролира качеството. В същото време е важно да не се икономисват и без това намалените средства за изследване на кърлежи и комари от различните региони, за да се знае къде каква конкретно е заплахата. Става въпрос за около 100 000 лв., които според приета от Министерския съвет програма трябва да се насочат към центъра за заразни и паразитни болести", допълва специалистът.

Като лични предпазни мерки националният консултант препоръча майките да не разхождат децата в неокосени треви.

Дори и да се впие, ако паразитът бъде свален до 12-ия час, вероятността да е пренесъл зараза е минимална. Затова и всеки трябва за знае как да извади кърлежа - да не го пипа с ръце и да внимава да не го размаже, при което пръски да влязат например в очите му.

Правилото е паразитът да се хване с пинсета, може и обикновена за вежди например, и да се дърпа нагоре, напомня шефът на центъра за заразни и паразитни болести. При неумело изваждане хоботчето на кърлежа остава забито, но трябва да се извади непременно.

Последвайте канала на

2731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини