Депутатите облекчиха условията за концесии на плажовете

  • 29 април 2014 19:42

  • 1582
  • 2
Депутатите облекчиха условията за концесии на плажовете
© Булфото

Депутатите облекчиха условията за концесии на плажовете, след като гласуваха на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В същото време парламентът окончателно отхвърли предложенията, инициирани от природозащитниците, които да спрат строителството в защитени зони от Натура 2000 на плажа и да предотвратят случаи като този с Карадере, пише "Дневник".

Двама са подкрепили промените, 50 са били против и 23 са се въздържали при гласуването в зала на текстовете, които забраняват строителство в защитени зони от мрежата "Натура", които попадат в територията на зони А и Б на Черноморското крайбрежие. Преди това те бяха отхвърлени от парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда.

Малко преди гласуването протестиращите граждани пред сградата на Народното събрание направиха опит да внесат отворено писмо до депутатите, с което да ги убедят "да гласуват по съвест и все пак да защитят плажната ни ивица от бетона." Никой от народните представители обаче не пожела да ги покани в сградата на парламента, каквото е условието, за да могат те да влязат и да им предадат гражданската си позиция. Писмото е подписано от името на коалицията "За да остане природа в България". "Без промяната в закона , която предлагаме, след още 5-10 години ще осъмнем с напълно бетониран бряг и ще ни е срам да погледнем собствените си деца и внуци в очите. Днес се решава бъдещето им и то е във Вашата ръка. Затова е важно да гласувате "за" предложението," се казва в писмото, на което депутатите не обърнаха внимание.

Гласуваните промени предвиждат концесионните договори за плажовете да се подписват за 20 години. Отхвърлено беше предложението на Янаки Стоилов от БСП заварените договори да бъдат удължени.Предвидено е още наемната цена да се определя във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя.

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности да могат да се поставят и на 100 м. плажна ивица от брега – т.нар. на зона А на Черноморското крайбрежие, гласят приетите поправки. Според поправките сергии ще могат да се поставят върху 2% от общата площ на плажа. Досега ограничението беше търговски обекти да има върху 1% от активната площ, но увеличението е четирикратно на практика, защото се взима за база общата площ, предупреждават експерти. Според социалистите въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Най-късно до 1 март всяка година, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1582 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.30 | 09:34

2
Пясък да кашлят гадовете уядени!

2014.04.30 | 09:33

1
Заглавието е сгрешено:Депутатите облекчиха......Да стане: Депутатите се облекчиха.....

Добави коментар

Водещи новини