Изкупуват по 80 ст. грозде за вино

  • 06 септември 2011 10:28

  • 3911
  • 0
Изкупуват по 80 ст. грозде за вино
©

Таван от 80 стотинки за килограм качествено грозде са си поставили водещите винарски изби и заводи в Пловдивска област.

Гроздоберът на винените сортове стартира още на 22 август в родопското село Устина. Тазгодишната реколта е много по-добра като количество и качество в сравнение с 2010 г., когато градушки, болести и вредители съсипаха гроздето на доста места в региона.

Заради лошото качество през миналата есен изкупуването на винените сортове тръгна от 20 стотинки, но сега очакванията са за начални цени от 40 стотинки.

“Засега няма злепоставящи реколтата фактори и очакванията ни са за много добра година. Гроздоберът започна с белите сортове още преди 2 седмици в Устина. В Старо Железаре, Хисаря и Старосел вече прибират добра реколта от траминер и шардоне, а в Брестовица - от червен мискет”, съобщи Антоанета Бакалова, шеф на териториална дирекция “Лоза и вино” в Пловдив.

Лозарите в Пловдивско настояват за по-високи субсидии от държавата и според тях не е нормално да получават по-малко дотации от родните зърнопроизводители.

“Помощта от държавата е 17 лева за декар, а разходите ни за 1000 квадрата лозя са между 300 и 500 лв. В Испания, Италия и Франция субсидиите в бранша са многократно по-високи. Това ни прави абсолютно неконкурентоспособни на международните пазари, където вече предлагат бутилка вино по 1-2 евро”, твърди Ангел Ангелов, собственик на винарски комплекс в Старосел.

Последвайте канала на

Novini.bg
3911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини