Шеф на болница: Лечебно заведение се убива с чести проверки

  • 24 април 2014 09:50

  • 3038
  • 3
Шеф на болница: Лечебно заведение се убива с чести проверки
© Булфото

Д-р Методи Янков, управител на болница "Сердика" и член на УС на Националното сдружение на частните болници, коментира в интервю за БНР проверката, която направи НЗОК през празниците.

"Болница се убива с чести проверки. Предварителният контрол е много строг. Текущият контрол - болниците ежедневно подават отчети. И третият - по документи - за извършена дейност. Контролът е задължителен. Но има проверки, които са ненужни - ежемесечни за надлимитната дейност. И втората проверка, с която не би трябвало да се гордее НЗОК, е тази по Великденските празници. По време, когато болниците са в режим на дежурства. Не се осъществяват при наличие на администрацията. Тази бройка - 38 на сто - не е вярна. Повече са. Дори и затворниците по празниците получават отпуски. Има ситуации, стига да не застрашават здравето, когато пациентите могат да бъдат вкъщи за празниците, дори това дава сила и действа оздравяващо", категоричен е д-р Янков.

Според него проверките на Здравната каса през почивните дни са нелегитимни. Подобни действия едва ли ще решат проблемите с недофинансирането и недостига на медици, подчерта той и добави: "Ще ни глобят - ще съберат 10 милиона. И пак парата ще отиде в свирката. Касата плаща около 60 процента от процедурите. Да не говорим, че не са предвидени капиталови разходи, за заплати. От 10 години не са променяни клиничните пътеки - те са триста, а заболяванията са много повече. Затова част от пътеките просто се нагласят спрямо отчета. Нещо положителното за Касата - стриктно се спазва равнопоставеността на болниците. Касата изнемогва. Това е вярно. Оттам изтичат кадри, защото са ниски заплатите", каза още Методи Янков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3038 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.01 | 09:07

3
Янков да не лае много че докторите в неговата болница взимат около 700-800лв заплати и с години на зад не са им вдигани заплатите.Цялата парса прибира той и съдружниците му.

2014.04.27 | 00:19

2
Болница се убива с чести проверки,а ако не са проверките ще се убиват пациенти.

2014.04.27 | 00:19

1
Само контрол, нашите лекари са едни от най-корумпираните.

Добави коментар

Водещи новини