Близкоизточен вирус убиец дебне на прага на страната ни

  • 23 април 2014 07:32

  • 2790
  • 0
Близкоизточен вирус убиец дебне на прага на страната ни
©

Смъртоносен вирус е на прага на България. Това е Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), който вече покосява хора в Гърция, пише "Телеграф".

Вирусът е особено опасен, защото се развива бързо, протича с тежка пневмония, остра дихателна недостатъчност и често води до смърт. Рискът да се пренесе у нас не е за подценяване, като се има предвид засиленият туристически поток към и от Гърция, коментират епидемиолозите.

Властите в южната ни съседка са особено внимателни, след откриването на първия лабораторно потвърден случай на болестта. Заболелият е 69-годишен грък, завърнал се наскоро от Саудитска Арабия, съобщават местните медии. Той е хоспитализиран, но състоянието му е критично.

След регистрирането на случая, здравните власти в Гърция са започнали издирване на хората, които са имали контакт със заразения. Съпругата на болния е под карантина.

До 17 април в Световната здравна организация са били съобщени общо 243 случая на вируса, като 93-ма от заболелите са починали.Всички пациенти са от страни в Близкия изток или са посетили държави от този регион.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини