Основателят на руския Фейсбук напусна родината си

  • 22 април 2014 18:10

  • 2494
  • 2
Основателят на руския Фейсбук напусна родината си
© Getty Images/Guliver

Основателят на първата руска социална мрежа ВКонтакте (VKontakte) Павел Дуров напусна Русия, посочвайки, че е направил това заради напрежение в отношенията си с властите, съобщи самият той на следващия ден, след като оставката му бе приета от ВК, предаде Франс прес.

"Не съм в Русия и нямам никакво намерение да се върна там", написа Дуров на американския сайт ТекКрънч (JechCrunch), който е специализиран за новини в технологичния сектор. "Страхувам се, че няма връщане назад", допълва Дуров на  сайта. "Не и след като публично отказах да сътруднича на властите. Те не могат да ме търпят".

В четвъртък Дуров заяви, че е отказал през декември да предостави на Федералната служба за сигурност (бившето КГБ)  лични данни на организаторите на групата Юроамйдан. "Да бъдат предоставени личните данни на украинци на руските власти би било не само против закона, но и предателство на всички тези милиони украински граждани, които ни имат доверие", обясни на страницата си ВК.

Социалната мрежа, която изпреварва в бившия СССР американския си конкурент Фейсбук с над 100 милиона потребители, потвърди вчера загадъчната оставка на бурния си основател. Дуров я обяви публично на 1 април, а на следващия ден я определи като първоаприлска шега.

Тази оставка възвестява края на социалната мрежа, каза 29-годишният програмист, който подчертава, че "за нещастие  (положението в Русия) е несъвместимо в този момент с интернет бизнеса".

От месеци наред основателят на ВК се противопоставя на инвестиционния фонд Юнайтед кепитъл партнърс (United Capital  partners), който държи 48 на сто от руската социална мрежа, обвинявайки го, че използва ресурсите й, за да създаде идната година приложение за системата Телеграм (Telegram), която е независима от социалната мрежа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2494 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.24 | 23:41

2
боли ме К.РА

2014.04.24 | 23:41

1
и без него ще си продължи социалната мрежа

Добави коментар

Водещи новини