Измамен нашенец спа 3 нощи по улиците на Кипър, сънародници го спасиха

  • 22 април 2014 14:24

  • 2731
  • 0
Измамен нашенец спа 3 нощи по улиците на Кипър, сънародници го спасиха
© Български новини

Измамиха българин с фалшиви обещания за работа в Кипър навръх Великден, съобщи вестник “Български новини”.

Във вторник сутринта Стефан Златков от Панагюрище лети от Кипър за България. Гурбетът му на острова продължи само 5 дни. От тях 3 нощи спи на улицата, а за две нощи го подслонява Съюзът на българите в Кипър в българското училище „Никола Вапцаров” в Никозия. Стефан е поредният кандидат-гурбетчия, жертва на измамници, предлагащи работа. Оставен съвсем сам, на улицата, без пари, подслон и работа, той е спасен от българи, които го подслониха и му купиха билет за обратния път до родината.

Стефан Златков е от Панагюрище, на 59 години е, в България е безработен. Преди 3 месеца в Пазарджик се запознава с една госпожа, която се представя като Стоянка. Тя е около 40-годишна, с кестенява дълга коса, висока е около 160 сантиметра. Тя му казала, че работи в Кипър, знае гръцки език и може да му помогне да си намери работа на острова. За целта обаче от него иска само да й закупи билета до Кипър и двамата ще пътуват заедно. Три месеца кандидат-гурбетчията и уреждащата работа постоянно поддържат контакт по телефона. Стефан събира пари за двата билета, за него и за „посредничката”, общо 300 евро. Праща й ги тя да купи билетите. Тогава Стоянка му съобщава добрата новина – намерила му е работа във ферма, ще гледа животни. След тези приготовления на 17 април Стефан се озовава на летището в София и пристига в Кипър. Придружителката му е държала билетите, така че той не знае дали името, с което се е представяла, е истинското й.

На летището в Ларнака „идилията” свършва. След паспортната проверка Стоянка му казва, че отива до тоалетната и… изчезва. Стефан започва да се чуди какво да прави. Вечерта преспива на летището, на пейките навън. Няма пари, нито храна и вода. На следващия ден обикаля около летището с надеждата да срещне сънародник и чака да чуе някой да говори на български език. Чак към обед чува родна реч. Разказва на жената историята си, тя му дава 5 евро, показва му къде е спирката на автобуса, написва му на гръцки език адреса на посолството на България в Никозия и го съветва да отиде в него.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини