Съкращават служители в Български спортен тотализатор

  • 16 април 2014 10:23

  • 7998
  • 4
Съкращават служители в Български спортен тотализатор
© Булфото

В "Българския спортен тотализатор" започват масови съкращения, алармират служители. Около 70% от администрацията на територията на цялата страна. Предстои закриване и на Районна Дирекция София, алармира Велика Георгиева в писмо до "Novini.bg".

На 15.04.2014 г. предизвестие за прекратяване на трудово правоотношение, са получили служителите от всички 10 Районни структури на БСТ из цялата страна, като се касае съкращението за няколкостотин дългогодишни служители в системата.

Според служителите се прави чистка в дружеството, за да се назначат определени хора. "В Централна дирекция хората, които се назначават са некомпетентни, със завидно равнище на заплатите, оправданието на Ръководството на БСТ е "минимизиране на разходите", жалват се потърпевшите.

Днес ще се проведе среща между синдикатите и ръководството на територията на Централна дирекция в София.

Ето какво пише в писмото, което е разпратено също и до министъра на младежта и спорта г-жа Марияна Георгиева; Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта: председ. г-н Хр. Монов; зам. председ. г-н Иван Димитров, член г-жа Галя Захариева, член г-жа Милена Дамянова; Парламентарна комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси: предс. г-н Волен Сидеров; член г-н Владислав Николов; Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда: Изпълн. директор г-жа Румяна Михайлова; Главна Дирекция Инспекция по труда: Директор г-жа Виолета Добрева.

"Уважаема г-жо Министър, уважаеми г-да и дами, Настоящият сигнал има за цел да доведе до знанието ви дългогодишна практика на допускане на груби нарушения в системата на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор”; провокиран в частност от системно нарушаване както на Кодекса на труда, така и на официално приетия и действащ към момента. Етичен кодекс на служителите в ДП „БСТ”.

Нарушения, допуснати по отношене Кодекса на труда (КТ):

1. На чл.7 ал.2 от КТ, поради назначение на лица като служители на ръководни длъжности във два отдела: Поддръжка игри (ПИ) и Център за телекомуникационни услуги (ЦТУ) на Център за управление и обработка на тиражи (ЦУОТ) към ЦД на „БСТ”; лица в тясна родствена връзка със дългогодишно заемащия длъжност Директор на отдел в същата структура г-жа Мария Янева (която е в пенсионна възраст), а именно г-н К. Янев- племенник, заемащ длъжност Старши специалист или Ръководител смяна към отдел ПИ, както и г-н И. Петров- внук на г-жа Янева и Старши оператор или Ръководител смяна на отдел ЦТУ към ЦУОТ на ЦД „БСТ”.

2. На чл.7 ал.5 от КТ, поради назначение на ръководни длъжности на лица, със Средно образование, заемащи позиции на Ръководител на смяна в отдел ЦТУ към ЦУОТ на ЦД „БСТ”. Назначенията са породени от проява на приятелски чувства и проява на превилегии към тези лица, в разрез с общоприетите етични правила и законови норми в духа на действащите закони. Интересен е факта, че Длъжностните характеристики на тези служители като че ли са писани за тях, тъй като по същество е посочено минимална степен на образование за заемане на длъжността „Средно”, а на останалите, подчинени на тях Оператори, изискуемото минимално образование е Висше ОКС Бакалавър, според техните длъжностни характеристики, което е нарушение по чл.21 ал.2 от КТ. Разликата в получаваните месечни възнаграждения е голяма; интуитивно изниква въпроса, че може би в тази Държавна структура превилегии получават недотам образованите, за сметка на служителите с по-добро образование? Наличието на този факт, с мисълта за който останалите служители на отделите отиват на работа ежедневно, подтиска ентусиазма и мотивацията, желанието за работа, за изява и за креативност, тъй като служителите, назначени по роднинско-приятелска линия (под протекциите на г-жа Янева) са непрестанно толерирани и поощрявани, като наред с това получават и допълнителни възможности за повишаване на месечните си доходи, упражнявайки професионални ангажименти, които разбира се им се заплащат отделно от месечното им възнаграждение (което пък е нарушение по чл.7 ал.6 от КТ).

3. Преназначението на ръководна длъжност на внука на г-жа Янева ( г-н И. Петров, който поне има ОКС „Бакалавър”) от Оператор на Старши оператор и Ръководител смяна на отдел ЦТУ към ЦУОТ, се е случило без провеждане на честен конкурс, в разрез с чл.10 ал.1 и 2 от КТ, както и на чл.82 ал.3 от същия. Нарушения по Етичен кодекс (ЕК) на служителите в ДП „БСТ”, приет с Решение по т.2 на заседание на Управителния съвет на ДП „БСТ” на 19. 03. 2009 г. (Публикуван и общодостъпен на сайта на БСТ):

1. На чл.17 ал.3 от ЕК

2. Грубо нарушение на чл.18 ал.1 и чл.30 от ЕК от страна на заемащ длъжността директор в ЦД на „БСТ” (г-жа Мария Янева), който служител би следвало да бъде наясно и стриктно да спазва действащите правни норми в предприятието, а може би греша? Зачитайки основните ценности на БСТ, които са изложени на сайта на предприятието, се срещат фрази като почтеност, прозрачност, най-високи стандарти на корпоративна и социална отговорност, отчетност... И като основен финансов източник на Министерството на младежта и спорта, приходите на който се основават на вяра в истинността на тази структура от страна на гражданите, Вие, уважаеми дами и г-да сте наясно с отговорността, която поемате при предприемането на бъдещи действия. Уважаеми управляващи и контролни органи, уважаеми членове на парламентарни комисии, Настоящия сигнал е породен от задължението ми по ЕК на ДП „БСТ”, като е основан на чл.17 ал.4 от същия, както и на моралната отговорност, която нося към Вас, към себе си, към всички служители на предприятието, към всички граждани на Република България, които отделят от скромните си приходи, за да подпомагат спорта, участвайки в игрите на БСТ; защото имам вяра в отговорността на институциите, в силата на Закона и във Вас, като компетентни органи. Вярвам, че при предприемани по-нататъшни действия по възбуждане на производства и проверки, ще останете водени от задълженията вменени от чл.128 и чл.130 ал.1 от КТ на Република България. В заключение, с проява на честност, Ви уведомявам, че настоящето е сигнал, подготвен да се доведе до знанието на средствата за масово осведомяване- електронни и печатни издания на различни медии.

Оставена е и електронна поща за повече информация: velikageorgieva154@abv.bg

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7998 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Симеон

2016.02.07 | 18:39

4
Сегашните действия са поредния етап към "приватизацията" на Спортния тотализатор от майка Ирен Кръстева и син Делян Пеевски. Започна се преди време с даването на право на Lafka да приема фишове, за което тотализаторът осигури терминалите/автоматите за приемане/. Терминали се предоставят и на всеки собственик на заведение, което сваля постъпленията в тотопунктовете. Същевременно ръководството перманентно увеличава минимума постъпления, които приемчиците /т.н.тотаджийки/, ако не осигурят, биват санкционирани. Дали пък, тотаджийките трябва да се поучат от циганките, който предлагат цигари по пазарите и да излезнат пред пунтовете, за да подканят минувачите да пускат фишове!?...

2014.12.01 | 21:43

3
Някой може ли да каже къде се пускат обявите за работа в тото пунктовете??? Никъде не съм ги срещала.
Губещо ТоТо???

2014.04.25 | 15:12

1
Кръстева продава бизнеса????
Хахо

2014.04.28 | 11:01

2
Не ,взема си го отново

Добави коментар

Водещи новини