Либийските бунтовници напредват към Сирт

  • 02 септември 2011 21:30

  • 955
  • 1
Либийските бунтовници напредват към Сирт
© Интернет

Либийските бунтовници напредват към Сирт, въпреки удължаването на крайния срок за предаването на родния град на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия.

Това става в момент, когато представител на ООН предупреди, че Либия е изправена пред критичен, макар и краткосрочен недостиг на питейна вода, храна и други необходими продукти, предаде Асошиейтед прес.

Макар сраженията в по-голямата част от северноафриканската държава, включително в столицата Триполи, да утихнаха, започналата преди шест месеца гражданска война прекъсна снабдителните линии и нанесе поражения на инфраструктурата в цялата страна. В резултат много хора изпаднаха в нужда от помощ.

Над пет агенции на ООН са възобновили своята дейност в Триполи през последните няколко дни, съобщи координаторът на световната организация за хуманитарната помощ за Либия Панос Мумцис. Той уточни, че ООН е доставила в страната 11 милиона бутилки питейна вода и ще предостави 600 тона храна и лекарства за 100 милиона евро.

Световната организация обаче очаква необходимостта от помощ да е временна, подчерта в същото време Мумцис. Той се аргументира, че Либия "има много ресурси и ние смятаме хуманитарните нужди за краткосрочни".

Бунтовниците напредват към малкото останали бастиони на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, сред които родният му град Сирт. Те все пак удължиха крайния срок за предаване на Сирт, който изтичаше на 3 септември, до 10 септември. Бунтовнически сили са достигнали Уади Хауара, на около 50 километра от родния град на Кадафи.

Преговорите за евентуално предаване на Сирт продължават. Според бунтовнически командир силите на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия в града са разделени на два лагера. Единият, воден от сина на Кадафи Мутасим, е решен да продължи борбата, а другият - от племенни старейшини, които искат да бъде постигнато мирно решение.

Макар че установиха контрол над по-голямата част от страната, въстаниците все още не са заловили нито Кадафи, нито членове на неговото семейство.

 

Последвайте канала на

955 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТАТАРИН

2011.09.04 | 23:29

1
ТОЗИ ПЕДЕРАСТ НЕ МИ ИЗГЛЕЖДА НА ЛИБИЕЦ,ОЩЕ ПО-МАЛКО НА БУНТОВНИК. ТОВА СА НАЕМНИЦИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ И МАЙКОПРОДАВНИЦИ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини