24% от 12-годишните момичета инжектирани с ваксина срещу рак на маточната шийка

  • 15 април 2014 11:03

  • 4255
  • 3
24% от 12-годишните момичета инжектирани с ваксина срещу рак на маточната шийка
©

24% от 12-годишните момичета са се възползвали до момента от пълна имунизация с безплатната ваксина срещу рак на маточната шийка. Кампанията стартира през ноември 2012, когато препаратът беше въведен. Това каза д-р Теодора Тодорова, специалист по Националната програмата за първична профилактика на заболяването, съобщи "Дарик".

Като основни причини за ниския процент експертът посочи, от една страна, ниската посещаемост на информационните родителски срещи за ползите от ваксината, а от друга - влиянието на антиваксиналните движения. Тодорова уточни, че фактът, че ¼ от момичетата на 12 години са се ваксинирали е надминал очакванията й. Според нея през целия период на имунизиране нежелана реакция, в следствие на ваксинирането е имало само в един-единствен случай.

„На някои места има антиваксинални силни движения, които в момента, в който разберат, че се организира среща, сигнализират регионалните инспекторати по образование и директорите на съответните училища, стоят пред училищата и агитират родителите да не влизат на родителските срещи. В резултат на това, от страх да не се стига до нетърпимост между две групи - които искат да присъстват на такава среща и които не искат, инспекторатите просто не оказват съдействие и не позволяват на регионалните координатори да провеждат подобни срещи", уточни тя.

„Съпротивите спрямо тази програма и мръсотията, която се изля върху проекта, че ваксините са неразрешени, че причиняват стерилитет и пр., ни караше да се съмняваме, че дори дотук ще стигнем. Това показва, че може би това е един работещ механизъм. Ние не твърдим че се гарантира 100% ефикасност и в самата Национална програма е казано, че има първична и вторична профилактика. Единствено и само комбинацията от двата метода може да гарантира над 90% снижение на заболяването и смъртните случаи. Полагаме основата на първичната профилактика, но във всички информационни кампании, които се провеждат с родителите, се обяснява за значението на вторичната профилактика - именно на редовния гинекологичен преглед".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4255 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.11 | 00:31

3
А СТЕРИЛИТЕТА ПОСЛЕ ЛЕКУВА ЛИ СЕ?

2015.07.11 | 00:31

2
Ваксина срещу рак няма. Ако имаше нямаше да има болни от рак. Това е измама.
ние

2015.07.10 | 18:40

1
Рака е болест на ДУШАТА.Той се появява от стрес и отрицателни емоции.Отокога го третират като едва ли не преносимо заболяване....наистина са взели нацията ни за безумно тъпа..ама пък щом има и кой да отиде за такава ваксина....абе....

Добави коментар

Водещи новини