Брашното поевтинява, а хлябът поскъпва, отчитат от НСИ

  • 14 април 2014 13:36

  • 1151
  • 0
Брашното поевтинява, а хлябът поскъпва, отчитат от НСИ
©

Хранителните продукти през март поевтиняват с 0,3%. Дрехите и обувките също намаляват, докато разходите за дома се запазват на нивата си от предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт.

Като цяло през месец март е отчетена дефлация в размер на 0,2% спрямо февруари, а на годишна база цените се свиват с 2,3%. От началото на годината до март цените са се свили с 0,8%.

От храните поевтинява брашното, свинското месо, каймата поевтинява с 1,3%, а птичето месо и рибата с 0,5%. Цените на олиото и сиренето също са по-ниски. От зеленчуците с най-много поевтиняват краставиците с 12,2%, салатите с 10,6%, както и картофите и лещата.

Хлябът обаче е поскъпнал с 0,2%, както и някои от млечните продукти като млякото и кашкавала. Яйцата също са поскъпнали с 0,8%, а цитрусовите плодове са с 2,8% по-скъпи.

Цената на доматите също продължава да се увеличава като през март се увеличава със 7,7%. Поскъпват също зелето, зрелият боб, морковите и ябълките.

През март цените на стоките и услугите от малката кошница на месечна база отчитат намаление с 0,2% при хранителните продукти, увеличение с 0,1% при нехранителните стоки, а цените на услугите се запазва на нивото от предишния месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини