Градушка срути детска градина

  • 09 април 2014 07:34

  • 2375
  • 1
Градушка срути детска градина
© Булфото

Невиждан порой, последван от градушка, удари Карлово в понеделник вечерта. Само за около 40 минути над китното подбалканско градче се изсипал толкова дъжд, колкото обикновено пада за около половин година.

По най-груба сметка щетите от природното бедствие се оценяват на над 100 000 лева. Това съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Той уточни, че сумата, която ще е необходима за възстановяване на пораженията от пороя, ще стане ясна днес сутринта, пише "Монитор".

„В момента, в който получа доклада от общинската комисия за щетите от пороя, ще го внеса в междуведомствената комисия по бедствия и аварии. На този начален етап започваме да отстраняваме пораженията със собствени средства”, каза Кабаиванов. Той уточни, че след като природното бедствие е отминало, веднага се е обадил на абсолютно всички кметове в населените места. Оказало се, че пороят и градушката са паднали само над Карлово и не са засегнали нито едно село в общината. „Явно е било на облак, но 35 - 40 минути беше ад - истински порой с градушка, които наводниха улиците в ниската част на града.

Имаше закъсали частни автомобили и камиони край жп гарата, които се наложи да бъдат изтеглени с влекачи на 68-а Стрямска механизирана бригада и на пожарната”, описа бедствието кметът на Карлово.

Силната буря довлякла из града купища чакъл, пясък и боклуци, които вчера сутринта общински работници започнаха да изриват от улиците, видя „Монитор”. Стихията започнала ненадейно в понеделник около 17 часа и вилняла до около 17,40 часа. Мълнии и гръмотевици със силен дъжд, последвани от градушка с размер на бобено зърно, са се изсипали над градчето. Водата се е стичала към най-ниската част на Карлово, като ул. „Теофан Райнов” в района на гарата буквално е била непроходима.

Трошен камък и кал засипали района от кръстовището с ул. „Ген. Карцов” към околовръстния път. Част от паважа на няколко улици е пропаднал заедно с шахтите за дъждовната канализация.

Наводнена била детска градина „Гина Кунчева”, покривът на която протекъл и водата се просмукала в помещенията на втория и първия етаж, съобщи секретарят на община Карлово инж. Стефан Стефанов. Вчера той и зам.-кметовете Данка Люртова и Антон Минев огледаха щетите из целия град. „Най-тъжното е, че пороят е отнесъл току-що засадени 500 рози. Все пак Карлово е градът на розите и ги бяхме засадили преди броени седмици. Сега, в средата на април, дори пак да ги засадим, може би няма да се захванат. Само щетите от това са около 700 лева”, каза зам.-кметът Антон Минев.

“На общо 11 сигнала за отводняване на сгради от 17,30 до 21 часа в понеделник вечерта са реагирали колеги от Карлово и Пловдив”, съобщи говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев. Той уточни, че пороят е наводнил изби на частни и общински сгради, дворове и детската градина.

В помощ на трите екипа от Карлово са се присъединили и две пожарни коли от Пловдив с общо около 15 огнеборци, които са работили под ръководството на шефа на пожарната в Карлово Атанас Николов. Вчера сигнали за отводняване в Карлово не са получавани, уточни Кунев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2014.04.09 | 10:12

1
И къде точно в целият текс става въпрос за срутена детска градина! Подбирайте си заглавията правилно!!!

Добави коментар

Водещи новини