Йовчев: Служители на ОДМВР от Велико Търново са виновни за провала на операцията в Лясковец (видео)

  • 07 април 2014 12:01

  • 7575
  • 29
Йовчев: Служители на ОДМВР от Велико Търново са виновни за провала на операцията в Лясковец (видео)
©

Целта на днешната пресконференция е да ви запознаем с резултатите от проверката на по случая в Лясковец. Изследвахме всички възможни аспекти на това, което се е случило. Ситуацията е изисквала незабавно действие срещу Петко Петков, защото е имало опасност той да използва оръжие срещу български граждани. Положението е било критично.

Това каза министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола на пресконференция. Цялата операция и разрешението за нейното провеждане са напълно легални и законосъобразни. Има пропуск при установяването на факта, че разрешителното за носене на оръжие от Петко Петков е изтекло. Пренебрегнати са множество сигнали, че той е бил с психични отклонения и е притежавал оръжие. През 2012 година е имало решение за подобна операция. Тогава е счетено, че има риск. Действията тогава също са законосъобразни и няма нарушения, потвърди Йовчев.

На 12 март 2014 година главният секретар на МВР е получил сигнал, че Петко Петков може да използва оръжие срещу децата в съседното училище. Това е наложило незабавното планиране на операция, която повтарям е напълно законосъобразна. Проведени са две тренировки преди самата акция, като те се били на база психопортрета на Петков. Заключението е било, че с Петков не може да се водят преговори. Основната причина за трагичния изход на операцията са действията на двама полицаи от Велико Търново. Предишният ден те са отишли да заснемат дома на Петко Петков и той ги е видял. Петков е разбрал, че това са служители на МВР, а те не са сигнализирали на своя началник, че са имали контакт с Петков. Той е бил подготвен за акцията и е предприел допълнителни мерки за своето барикадиране, заяви Йовчев.

Друга причина за провала е подготовката на командосите. През последните години тя се е водила неправилно. Технически отряда също изостава много. Какви мерки ще предприемем? Ще има тежки дисциплинарни наказания за бившия и настоящия началник на ОДМВР-Велико Търново. Настоящият началник г-н Христов ще бъде сменен, въпреки добрите резултати, които постига. Двамата служители, които са си позволили това фриволно поведение и не са информирали ръководителя си, че са имали контакт с Петков, ще бъдат дисциплинарно уволнени. Ще има още редица наказания за служители на МВР. Служителите на отряда за борба с тероризма са се държали адекватно. Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено, категоричен беше вътрешният министър.

Служителите от Велико Търново са докладвали, че са заснели дома на Петко Петков, но са укрили, че той ги е забелязал. Ясно е документирано, че Петков ги е разпознал и е бил наясно, че нещо се готви, допълни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. В момента се развихря политическо мародерство. Не може на базата на една трагедия, някои хора да се опитват да трупат политически дивиденти. Разпространяват се много слухове. Някой е гледал много филми и сега си измисля, каза още Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Тези псевдоексперти, които дават непрекъснато мнение за работата на МВР, не отчитат фактите. Последният месец чух много безумия, подкрепи министъра Лазаров. 

Работим по случая за атентата в Бургас. Събираме доказателства. В момента тече досъдебно производство. Не мога да ви кажа нищо повече. Не ме карайте да коментирам тази тема. Единственият, който може да говори е наблюдаващия прокурор по делото, отговори Йовчев на журналистическите въпроси за атентата на летище Сарафово. Той коментира и темата с повторния палеж на автомобила на Генка Шикерова. Този акт поставя дълбоки въпроси. Тези въпроси не трябва да са насочени към МВР. Ако заловим извършителя, дали ще можем да установим поръчителя на това престъпление? За съжаление процентът на разкриване на този род престъпления е нисък, не само в България, а и в света. Работим много усилено и се надявам да разкрием извършителя, категоричен беше Йовчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7575 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
боко

2014.05.31 | 21:26

29
Опозицията искаше наказания, ето че ще ги има. Крайно време е да спрат да реват бойковчетата.
Идеал Петров

2014.05.31 | 21:25

28
Като не наказват истинските виновници само ще повтарят провалите.
onq s konq

2014.04.08 | 20:47

3
Атака му искаше оставката на тоя министър,но нищо не стана.И спряхте да ревете щото отдавна не ви обръщат внимание!Е питам аэ-що да гласуват хората эа вас,като сте беэгласна буква,можеща единствено да крепи управляващите мършици?!

2014.05.31 | 21:25

27
Язе съм за бай Петко, само така че се оправим.

2014.05.31 | 21:25

26
Голямо мислене падна, докато измислят тази простотия. Разбира се, че от това гламавия гл.секретар няма да поумнее. Той толкова си може.

2014.05.31 | 21:25

25
СЕГА ЩЕ ГО ОТНЕСЕ НЯКОЙ РЕДОВИ ПОЛИЦАЙ. МИНИСТЪРА И ГЛ. СЕКРЕТАР СА НЕВИННИ,ТЕ ЩЕ РАЗДАДАТ ПРАВОСЪДИЕ. ЗАЩО НЕ НАКАЖЕТЕ БАБА ПЕНА ,ЧИСТАЧКАТА В РПУ-Т0 ЗАЩОТО ТЯ Е ПЛАНИРАЛА АКЦИЯТА.

2014.05.31 | 21:24

24
пропадналяк долен престъпник, викат му смс терориста и е замесен в много убийства и компромати йовчев.
rossen4i4o

2014.05.31 | 21:24

23
явно от всички най-виновна е чистачката в ОУ на МВР В .Търново , и съответно ще бъде наказана . Шехеризада бледнее пред приказките на министъра . Освободете Петко
Диагноза

2014.05.31 | 21:23

22
Шизофренично опростачване на Йовчев и Лазаров.
FM

2014.04.10 | 18:29

21
Пази БОЖЕ,сляпо да прогледа.
Пенсионер

2014.04.08 | 21:15

20
Една жена --директор на детска градина--си подаде оставката, заради отровата в млекото--един '' мъж'' наказва подчинените си ???? За да си мъж трябва да имаш ;;ТОПКИ; В случая липсват и двете .......
ОСТАВКА НАГЛИ НЕКАДЪРНИЦИ

2014.04.08 | 21:15

19
Наистина много нагъл тип си Йовчев. Цял месец това ли измисли? Виновни са двамата полицаи от Велико Търново. Има убит полицай- Заповедта за акцията е разписва главният секретар Лазаров, който е абсолютен некадърник. А най-големият виновник е министъра, който се обгради само от некадърници. Цинизъм е да си министър . Подай си оставката Йовчев.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини