Гривна измерва замърсяването, което поемате от околната среда

  • 07 април 2014 11:11

  • 1171
  • 0
Гривна измерва замърсяването, което поемате от околната среда
©

Силиконовото устройство засича повече от 1000 химикала и дава информация за замърсяването, на което сме изложени във всекидневието, съобщава Yahoo News.

Гривната е изработена от същия материал като популярни ластици за ръце с благотворителна цел - например като LiveStrong - но след това материалът е модифициран така, че да абсорбира химикали от въздуха и водата около човек, както и направо от неговата кожа.

При изследване с 30 доброволци, носили гривната в продължение на месец, тя улавя почти 50 различни химически съставки. Най-често засичаните са свързани с продукти за лична хигиена като дезодоранти и парфюми, след това идват пестициди, кофеин, никотин и химикали от обезпаразитяващи спрейове за животни, пише сп. "Обекти".

"Важно е да разберем как околната среда засяга хората и първото нещо в тази посока е да открием на какво сме изложени постоянно", обяснява Ким Андерсън, професор от Щатския университет на Орегон и ръководител на проучването.

Повечето от уловените химикали не са токсични, а дори когато човек е бил изложен на опасни вещества, те може да не са такива в по-малки дози. Ето защо именно гривната може да бъде важен инструмент за точното анализиране на вредните химикали около нас.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини