Жена съди лекар и болница за извадена матка

  • 05 април 2014 21:24

  • 4573
  • 2
Жена съди лекар и болница за извадена матка
©

“За малко не умрях, дори не искам да си спомням какво преживях през 2008 г.”, плаче Светлана Гаделева на дело в Софийския районен съд. Жената твърди, че е станала жертва на лекарска грешка, заради която получила перитонит и при животоспасяваща операция й е извадена матката, пише "24 часа".

Светлана смята, че причината затова е, че 6 месеца в тялото имало две противозачатъчни спирали и на 20 март 2013 г. започва дело. Подсъдим е 57-годишният д-р Георги Янев, акушер-гинеколог в 8-о ДКЦ в София, с над 30 години стаж. На 15 април двамата - пациент и лекар, пак ще се срещнат в Софийския районен съд.

53-годишната софиянка Светлана Гаделева, която преди 6 г. работи в Районния център по здравеопазване, сменя през януари 2008 г. личния си лекар и новият назначава профилактични прегледи, включително и при гинеколог. Така случайно попада при д-р Георги Янев. Той пък назначава цитонамазка, а тя иска да махне противозачатъчната спирала, поставена през 2002 г., която трябвало да бъде свалена още през септември 2007 г. 

Пациентката днес твърди, че гинекологът я успокоява, че трите месеца забавяне не са фатални за здравето.

Според нейните обяснения, дадени пред разследващите и в съда, по време на прегледа тя пита дали има по-подходящ модел за състоянието, защото боледува от анемия и гуша.

Д-р Янев препоръчва и дори обещава да я купи от аптеката, с която работи, пише в обвинителния акт. Цената на новата спирала обаче се оказва висока - 300 лв., и затова двамата се договарят да се видят пак, когато тя събере парите.

Според Гаделева при прегледа Янев я уверява, че е махнал старата спирала, но не я показва. Първото посещение е отразено в документацията на поликлиниката. Следва ново посещение при доктора, също вписано, на което Гаделева получава резултатите от цитонамазката и се разбират да му се обади веднага, щом събере парите.

Третата им среща е на 18 март 2008 г., когато жената отива в кабинета му за поставянето на системата “Мирена”. Докторът я успокоява, че всичко е минало добре и няма проблеми, твърди обвинението.

Следващите 6 месеца след поставянето на новата спирала здравословните проблеми преследват Светлана, твърди прокуратурата. Тя постоянно посещава болница “Св. Анна”, но лекарите не поставят точна диагноза. Първото оплакване е още от края на април. Жената вдига висока температура, започва гадене, световъртеж. Тя смята, че е пипнала пролетен вирус и отива при личния си лекар, който предписва антибиотици. Те я вдигат на крака за няколко седмици, но в края на май отново се отзовава в кабинета на джипито си със същите оплаквания - температура, втрисане, изпотяване, болки в краката, повръщане, световъртеж. Докторът отново предписва антибиотици, които пак за кратко я стабилизират.

Юни идва нова криза и Гаделева с направление отива на преглед в Окръжна болница, където обаче започват да я лекуват за бъбречно заболяване. През мъчителните месеци, през които едва ходи на работа, колегите също забелязват промените в нея. Гаделева се чувства постоянно отпаднала и уморена, отслабва, трудно се справя с всекидневните си задачи.

През юли и август 2008 г. нещата се влошават - високата температура и световъртежът стават все по-чести. През август Гаделева е споходена от неочаквана бюрократична спънка - оказва се, че направленията за преглед при специалист са свършили и жената не може да отиде на доктор в Окръжна болница.

Пред съда признава, че в отчаянието си се допитва до своя приятелка лекарка какво да прави, защото едва стои на краката си. Така получава направление на името на своята позната.

На 5 август е направена рентгенография, при която се установяват две спирали в матката. Дали обаче е така, не може да се твърди със сигурност, защото присъствието на две системи не е описано от извършващия рентгенографията.

Така се стига до началото на октомври 2008 г., когато жената преживява истински кошмар, при който животът е на косъм и за малко не умира.

Една вечер тя се прибира след среща с приятелка поуспокоена, защото за първи път от месеци се чувства по-добре. Дори се радва, че лекарствата вероятно дават резултат и болестите вече са зад гърба. Почти веднага, след като се прибира, ляга. Едва затваря очи обаче, и около полунощ е скована от нетърпима болка в корема. Толкова силна, че не може да помръдне от леглото. Дъщеря се обажда на “Спешна помощ”, която я откарва в Окръжна болница. Там лекарите 3 дни не могат да разберат какво е. На 15 октомври около 20:00 ч по спешност отварят корема.

Операцията продължава докъм 22:30 ч. Диагнозата е перитонит, заради който е премахната матката. Лечението продължава до 23 октомври.

Той пита дали е имала спирала и обяснява, че причината за възпалението, довело до операцията, вероятно са двете спирали. Според едната експертиза причината за тежкото гнойно септично възпаление, са 2 спирали в матката. С решение на ТЕЛК от 16 ноември 2009 г. на Гаделева е определена 72% загуба на трудоспособност с много болести, в това число и хистеректомия.

Прокуратурата обвинява д-р Янев, че е извършил деянието непредпазливо, не е предвидил настъпването на опасните за здравето на жената последици, но е могъл да го стори. Причината за извършеното е незачитане на добрата лекарска практика и закона за съсловните организации на лекарите, пише в обвинителния акт.

Първоначално на доктора е определена гаранция от 1000 лв., а после мярката му е променена на подписка.

Светлана Гаделева, която от години вече живее в Германия, води и 2 граждански дела срещу доктора за 60 хил. лв. и срещу Окръжна болница “Св. Анна за 80 хил. лв., че не са я лекували адекватно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Скъпи дами

2015.02.06 | 14:56

2
не си пъхайте капиталистически боклуци в пyтките.
някой

2014.04.08 | 13:59

1
Лекарските небрежности постоянно нарастват в България не знам на къде отиваме ,но края ще е кошмарен за всички Български граждани! Ако нямаше \"Мой човек \" и обучението беше на високо ниво и се даваха възможности и на другите знаещи лекари които нямат връзки сигурно щяхме да бъдем на доста по добро място !

Добави коментар

Водещи новини