Израел няма да освобождава повече палестински затворници

  • 03 април 2014 21:50

  • 1264
  • 1
Израел няма да освобождава повече палестински затворници
© Getty Images/Guliver

Израел няма да освободи четвъртата група от палестински затворници, както се очакваше, заради активния стремеж на палестинците да получат признание в ООН, заяви главната израелска преговаряща Ципи Ливни, цитирана от АП.

В изявление, изпратено до агенцията, тя казва, че решението на палестинците да искат приемане в 15 международни конвенции чрез ООН нарушава условията за освобождаване на затворниците. Палестинският президент Махмуд Абас на свой ред в началото на седмицата обясни палестинските действия в ООН като отговор на отказа на Израел да освободи затворниците до края на март, както беше обещал. Задънената улица по въпроса за 104-имата затворници, намиращи се най-дълго в израелските затвори, поставя още по-сериозни въпросителни пред изхода на мирните преговори под егидата на САЩ, с чието съживяване се е заел лично държавният секретар Джон Кери. Те трябваше да продължат до края на април, но сега и двете страни очевидно втвърдяват позициите си, поставяйки под съмнение ефективността на неговите усилия.

Ливни каза на палестинския преговарящ екип, че освобождаването на затворниците зависи от това дали палестинците ще се въздържат от едностранни действия. Според нея сега "са възникнали нови условия и Израел не може да освободи четвъртата група затворници". Говорейки по-рано днес в Алжир, където пристигна на кратко посещение, Джон Кери каза, че мирният процес е достигнал "критичен момент" и обеща да продължи усилията си "каквото и да става".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кабалист

2014.04.04 | 07:36

1
Джон Кери ръководи преговорите и съвсем случайно е евреин.

Добави коментар

Водещи новини