Държавата подпомага лозаро-винарския сектор със 134 млн. евро

  • 02 април 2014 18:41

  • 1081
  • 0
Държавата подпомага лозаро-винарския сектор със 134 млн. евро
© Булфото

Министерство на земеделието и храните подписа наредбата, с която регламентира новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на изложението.

От тази година до 2018 г. ще може да се кандидатства по четири мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. В новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор за промотиране на продукти в трети страни са предвидени 7,5 млн. евро, за сравнение в старата този бюджет бе едва 2 млн. лева.

"Чрез новата програма за сектор лозарство и винарство през следващите години ще се осигурят 133,8 млн. евро към българските производители. Важно е да се отбележи, че високият процент на финансиране по програмата остава 75%, което и максималното възможно ниво. Това означава, че за всеки един проект стопаните ще трябва да осигурят само 25% от финансирането”, посочи Гечев.

Гечев коментира и намерението на Министерство на земеделието и храните да засили политиката на промотиране на български вина в чужбина, като дори ще се търсят възможности за пробиване на пазари като Франция, Испания и Италия.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини