Спипаха престъпна група, източвала банкови сметки

  • 05 май 2011 15:26

  • 2083
  • 0
Спипаха престъпна група, източвала банкови сметки
©

Организирана престъпна група за изработване на скиминг-устройства е неутрализирана от служители на главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е била вчера, под ръководството на Шуменската окръжна прокуратура, допълниха от полицията.

Групата действала на териториите на градовете Шумен, Търговище, София, Свищов и в страни от Европейския съюз (ЕС). Тя била специализирана в целия процес на подготовка, прилагане и присвояване на източени суми от чужди кредитни карти. Групата, състояща се от 10 основни участници, изработвала скимиращи устройства, инсталирала ги по банкомати в страни от ЕС, изработвала банкови карти-дубликати и теглила пари от тях. В хода на операцията служители на ГДБОП са проверили пет адреса в Шумен и по един в Търговище, София и Свищов.

Ръководителят на групата - 33-годишен мъж, криминално проявен, който живее в София, е задържан в родния му град Шумен заедно с 29-годишния му брат, известен с множество криминални прояви. В столичния дом на криминалния лидер е открита техника за манипулиране на банкомати и комплект български документи за самоличност на друг човек, откраднати през 2007 г. В Търговище, в дома на 39-годишен мъж, също криминално проявен, антимафиотите са открили миницех с пълно оборудване за изработване на устройства за манипулиране на банкомати.

Преди около две години задържаният е оборудвал в София подобна работилница в дома си. Вече има присъда за същото престъпление и в момента е в изпитателен срок. В Свищов, в жилището на 52-годишен мъж, са намерени микрокамери и карти с магнитни ленти. В шуменската къща на друг член на групата - 31-годишен, също криминално проявен, са открити и фалшиви банкноти с номинал 100 щатски долара, 100 евро и 20 лева.

По случая се води досъдебно производство в окръжната прокуратура в Шумен. Четирима от задържаните ще останат в ареста за 24 часа, а за останалите шестима се изяснява съпричастността им към престъпната дейност.

Работата по случая е продължила повече от половин година. През този период са пресечени два опита за изнасяне на техника за скимиране към страни от ЕС.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои внасяне на искане за удължаване на мерките на задържаните, съобщиха още от МВР.

Последвайте канала на

2083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини